Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei innostu valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) ehdotuksesta lanseerata Suomeen uusi sijoitussäästötili osakesijoituksia varten.

–Tämä ei minusta ole sellainen akuutti asia, joka vaatii ratkaisuja tässä ja nyt. Keskustelu on ennemminkin lähtenyt käyntiin Orpon avauksesta. Hän halusi nostaa tämän esille ehkä ajatellen jo tulevia eduskuntavaalejakin, että tässä on tällainen täky, Rinne sanoo Uudelle Suomelle.

Sijoitussäästötilin tarkoituksena on, että osakekauppaa voisi käydä tilillä ilman veroseuraamuksia ja verot maksettaisiin vasta, kun säästöjä nostetaan tililtä. Orpon mukaan lainsäädäntöä sijoitussäästötilien mahdollistamiseksi laaditaan vauhdilla valtiovarainministeriössä ja tavoitteena on saada lakiesitys läpi vielä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja.

Kauppalehden haastattelussa Orpo sanoi haluavansa selvittää, voisiko myös osingonmaksu sijoitustilille olla verovapaata.

–Oma suhtautumiseni tähän sijoitussäästötiliin on kahtalainen: Ei ole huono asia, että tulee vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja, mutta jos halutaan osakesäästämistä kannustaa, niin veroalennus on paljon yksinkertaisempi tapa kuin tämä sijoitustili, jossa sotketaan pankit mukaan kokonaisuuteen, vastaa Rinne.

Lisäksi hän vieroksuu, että erilaisilla sijoitustuotteilla olisi kovasti erilainen verokohtelu.

–On hyvä, että tavallisilla kansalaisilla on mahdollisuus vaurastua osakesäästämisen kautta, mutta en näe, että juuri nyt on mitään sellaista syytä lähteä näitä säädöksiä muuttamaan. Voisi olla järkevämpää miettiä tätä asiaa laajemman verouudistuksen kautta, Rinne toteaa.

Kevään aikana OECD suositti Suomelle sosiaaliturvan ja verotuksen uudistamista. Sosiaaliturvauudistuksesta, ”sotu-uudistuksesta”, on povattu seuraavaa suurta uudistusta sote-uudistuksen jälkeen. Verouudistuksesta yhtä mittavaa keskustelua ei ole vielä syntynyt, vaikka OECD esitti muun muassa ansiotulojen ja pääomatulojen verotuksen yhdenmukaistamista. Lisäksi se huomautti, ettei työn vastaanottaminen ole nykyisin Suomessa aina kannattavaa.

–Verouudistus on sellainen kokonaisuus, joka pitää pistää heti seuraavan vaalikauden alussa liikkeelle, Rinne toteaa nyt.

–Nyt kun tehdään näin laajoja uudistuksia, jotka vastaavat tulevaisuuden tarpeisiin, niin olen esittänyt nyt sitä, että voisi olla järkevä elvyttää komitealaitos. Ehkä vähän moderneimmilla työskentelytavoilla mutta kuitenkin samalla periaatteella, eli syvällinen valmistelu, jossa mukana ovat puolueiden edustajat ja asiantuntijat, ja joka antaa sellaisia vastauksia, että näihin asioihin ei tarvitse palata aina uudelleen ja uudelleen, hän jatkaa.

Eräänlainen ”politiikan allianssimalli”?

–Sitä voi kutsua noinkin, mutta minä sanon, että komitealaitos kaikessa karuudessaan, ehkä vähän hitaudessaan ja jäykkyydessään tuotti kuitenkin huomattavasti varmemmin lopputuloksia, jotka kestävät pitkään.