Kansanedustaja Heikki Autto (kok) kantoi eduskunnan täysistunnossa huolta metsäteollisuuden investoinneista ja hallituksen suhtautumisesta niihin. Pääministeri Antti Rinne (sd) halusi vastata kysymykseen heti.

Autto muistutti, että Suomessa on valmisteilla useita metsäalan suurinvestointeja, joihin liittyen hallitus on antanut ristiriitaisia signaaleja.

”On konkreettisia hankkeita vireillä, joista esimerkiksi Kemijärvelle Boreal Biorefin hankkeen osalta odotetaan ihan näinä päivinä viranomaisten lupapäätöksiä, voidaanko biojalostamo lähteä toteuttamaan. Samaan aikaan Metsä Group on esitellyt Kemiin merkittävää biojalostamoinvestointia. Nämä ovat molemmat miljardiluokan hankkeita, joilla tuodaan Suomeen työtä ja toimeentuloa”, Autto sanoi.

”Kysyn nyt pääministeri Rinteeltä: ovatko nämä investoinnit tervetulleita vai eivätkö nämä ole? On harmillista, että hallituksen ministerit ovat olleet kovin eriseuraisia tämän asian suhteen. Tähän tarvitaan selvä selvyys, koska siellä paikkakunnalla on muitakin toimijoita kuin vain nämä investointeja tekevät yritykset.”

”Nyt tarvitaan selkeä linja hallitukselta metsäpolitiikan ja investointien toivottavuuden osalta”, Autto päätti puheenvuoronsa.

LUE LISÄÄ: Hallituksessa muhinut riita sellutehtaista repesi julki – Kärnä hurjistui ministeri Mikkosen sanoista

Pääministeri halusi heti vastata Autolle.

”Tämä hallitus kannattaa sellaisia hankkeita, jotka lisäävät Suomessa työllisyyttä ja jotka ovat osa sitä ratkaisua, joka tarvitaan ilmastonmuutoksen kokonaisuuteen, ja meillä on nyt tällä hetkellä aika monia tämmöisiä metsäteollisuuden uusia hankkeita pohdinnassa. On aivan varma, että nämä yhtiöt miettivät myöskin sitä, mitkä toiminnot sitten jatkuvat, jos uusia hankkeita tulee”, Rinne kertoi.

Hänen käsityksensä oli, että Suomi kykenee yhdistämään ”hyvän ilmastopolitiikan ja metsäteollisuuden raaka-aineiden varaan perustuvan tulevaisuuden rakentamisen Suomessa oikealla tavalla”.

”Että en olisi kovin huolissani edustaja Auttona nyt siitä, mitä tapahtuu Lapissa metsäteollisuuden investoinneille.”

Rinne on aiemmin sanonut, että jos kaikki vireillä olevat metsäteollisuuden hankkeet toteutuisivat, ”puuvarat eivät varmaan riittäisi” kestävän puutuotannon, ilmastopolitiikan ja hiilinielujen näkökulmasta. Nyt Rinne vihjasi vastauksessaan Autolle, että useita hankkeita voi toteutua, jos vastaavasti joitakin vanhoja toimintoja lopetetaan.

LUE MYÖS:

Tuore elinkeinoministeri Kulmuni: ”Tämä hallitus ei varmasti ole sellutehdashankkeen esteenä”

Kärnä ei saa vastakaikua – Antti Rinne USU:lle: ”Krista Mikkonen totesi faktan”

Ison kiistan herättänyt sana puuttuu hallitusohjelmasta – Pekka Haavisto: ”Saatiin erittäin tiukat kirjaukset hiilinieluista”