Hallitustunnustelija, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne toisti Ylen Ykkösaamun haastattelussa maanantaina, että yhtäkään puoluetta ei ole vielä keskustelujen perusteella suljettu hallitusvaihtoehtojen ulkopuolelle. Hän vastasi myös kysymykseen viikonloppuna äläkän aiheuttaneesta kansanrintamahallituksen mahdollisuudesta.

Kun Rinteeltä kysyttiin, ovatko kaikki puolueet vielä mukana, kuului vastaus: ”Eilisen keskustelun perusteella ilman muuta”. Sdp tapasi sunnuntaina kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan eduskuntaryhmät. Maanantaina iltapäivällä tapaamiset jatkuvat järjestyksessä vihreät, vasemmistoliitto, Rkp ja kokoomus.

”Ei siitä voinut vielä johtopäätöstä tehdä, että mistä se paras kokoonpano löytyy”, Rinne kommentoi sunnuntain keskustelujen antia.

Hänen mukaansa hallitukseen lähtevien puolueiden arvopohjan tulee olla samanlainen – siis ”riittävän samanlainen”, Rinne korjasi lähetyksessä.

”Täytyy katsoa tarvitaanko vielä täsmällisempää keskustelua näissä asioissa”, hän totesi.

Rinteen vihjaus kansanrintaman mahdollisuudesta eli keskustan mahdollisesta hallitukseen lähdöstä puhutti viikonloppuna. Vaalien suuren häviäjän keskustan jatko hallituksessa sai aikaan kriittistä kommenttia niin tutkijoilta kuin kilpailevilta puolueilta.

”Minulta kysyttiin sitä, että millaisia kokoonpanoja tässä olisi mahdollista tehdä ja millaisia enemmistöjä näiden laskentojen perusteella voisi saada. Kansanrintamassa Rkp:llä vahvistettuna olisi 117 edustajaa, sinipunahallituksessa vihreät ja Rkp mukana olisi 108 edustajaa”, Rinne selitti nyt Helsingin Sanomille antamaansa lausuntoa.

Toimittaja tarkensi, että kansanrintama on siis mahdollinen.

”Kaikki vaihtoehdot ovat tällä hetkellä auki. Tavoitteena on sellainen enemmistöhallitus, joka on arvoiltaan ja politiikan sisällöltään yhtenäinen joukkue lähtemään Suomea uudistamaan ja tekemään sitä muutosta, mitä vaaleissa kansalaiset halusivat”, Rinne kuittasi.

Rinne korosti lähetyksessä, että myös EU-asioissa tarvitaan hallituspuolueilta sdp:n kanssa yhteensopivaa linjaa. Sdp on ollut vahvasti eurooppapuolue, hän kuvasi.

”Ei pidä rikkoa mikä on ehjää, mutta pitää korjata se, mikä on tällä hetkellä rikki Euroopassa”, Rinne sanoi.

Lisää aiheesta:

Nyt alkoi kokoomuksen ja perussuomalaisten kuittailu keskustalle: ”Onko tämä todellista?”

Tutkijat tarttuivat Antti Rinteen vihjaukseen hallituspohjasta: ”Aikamoinen temppu”

Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

Ekonomisti: Kaksi uudistusta näyttää erilaisilta riippuen siitä onko hallituksessa kokoomus vai keskusta

IL: Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö on kallistunut hallitukseen lähtemisen kannalle – Antti Rinne aloittaa tapaamiset tänään