Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd) kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa pyrkivänsä saamaan kokoon selkeän enemmistöhallituksen. Hän linjaa, ettei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan.

Tulevaksi hallituspohjaksi on veikkailtu sdp:n ja kokoomuksen muodostamaa niin sanottua sinipunaa, jota vahvistaisivat vihreät ja rkp.

”Mainitsemallasi koalitiolla olisi 108 paikkaa. Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”, Rinne vastaa toimittajan kysymykseen sinipunasta.

Kansanrintama viittaa sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostamaan hallitukseen.

Rinteen mielestä sdp:llä ja vasemmistoliitolla on selkeimmät näkemykset siitä, miten hyvinvointivaltion kehittämistä rahoitetaan. Kokoomuksen ja keskustan kanssa vaikeuksia aiheuttavat suuret näkemyserot talouspolitiikassa.

Rinne ei haastattelussa ota kantaa kokoomuksen ja vasemmiston sanasotaan hallitusneuvotteluista. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zuskowicz sanoi perjantaina, että jos vasemmistoliitto kutsutaan hallitusneuvotteluihin, kokoomus ei ole niissä mukana.

Aikaisemmin kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmoitti, ettei näe edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle.

Lue lisää: Tuliko nyt uhkavaatimus Antti Rinteelle? BenTV: ”Saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule, vaikka kutsuttaisiin”

Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen huomenna sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Lue myös:

Antti Rinteen aikataulu julki: Ensimmäisenä kd, viimeisenä kokoomus

Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”

Antti Rinne: ”Mikään puolue ei ole tipahtanut pois” – Perussuomalaisilta vaaditaan täsmennystä