Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan siitä, että ilmastonmuutoksen vastaiset toimet iskevät kurjistavasti arkeen. Rinne sanoi pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina, että ihmisiä pelotellaan ilmastonmuutoksen torjunnalla.

”Keskustelua vedetään överiksi ja synnytetään pelkoa ja epävarmuutta tavallisten kansalaisten keskuuteen, että oma elämä on tuhoutumassa ilmastonmuutoksen torjunnassa saman tien. Varoisin sitä keskustelua, koska tässä ei tarvitse tehdä sellaisia asioita, jotka ihan tavallisen ihmisen arkea merkittävästi heikentäisi tai huonontaisi”, hän huomautti.

Pääministeri uskoo, että muun muassa verotuksella voidaan ohjata ihmisiä nykyistä ilmastoystävällisempään kulutuskäyttäytymiseen.

”Pistetään kasvikset pikkuisen halvemmiksi verotuksen kautta ja annetaan lihan olla entisellään”, hän esitti.

Rinne sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että hallituksen tavoite hiilineutraalista Suomesta vuoteen 2035 mennessä voidaan toteuttaa toimilla, joilla ihmisten arki ei muutu huonompaan suuntaan.

”Ilmastopolitiikalla on täysin mahdollista saada luotua uudenlainen elinkeinorakenne, jolla voidaan varmistaa uusia työpaikkoja ja sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää taloutta.”

Hallituspuolueet kokoontuvat ensi vuoden tammikuussa ilmastokokoukseen, jossa mietitään toimenpiteitä ja aikatauluja ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Aalto Economic Instituten tutkijat esittivät tällä viikolla liikenne- ja viestintäministeriö tilaamassa raportissa, että tehokkain tapa päästä liikenteen päästövähennystavoitteisiin on luoda Suomeen polttoaineiden myyntilupajärjestelmä.

Antti Rinne tyytyi tähän liittyen toteamaan, ettei sulje mitään vaihtoehtoa pois ennen kuin ne on loppuun asti tutkittu.

Lue myös: