Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjaa, että puolueen kestävän kehityksen agenda on se, jonka pohjalle hän alkaa rakentaa kysymyksiä muille puolueille hallitusneuvotteluja silmällä pitäen.

”Yhtä yksittäistä tärkeintä asiaa ei pysty määrittelemään, vaan se on kokonaisuus. Sdp:n kannalta on ehdotonta, että hoivapuoli laitetaan kuntoon ja että meillä on riittävästi resursseja laittaa sinne ja saadaan hoivatakuu rakennettua. Tullaan jokaiselle puolueelle esittämään samat kysymykset ja niiden pohjalta arvioidaan”, hän linjasi IL-TV:lle maanantaina pitämänsä tiedotustilaisuuden jälkeen.

Perussuomalaisten arvopohjan Rinne arvioi jo tässä vaiheessa saattavan olla liian erilainen, jotta puolueet mahtuisivat samaan hallitukseen.

”Pitää selvittää talouspolitiikkaa, sosiaalipolitiikka. Kun olen kuunnellut perussuomalaisten puheenjohtajan kommentteja, en ole ihan vakuuttunut, että yhteisymmärrystä löytyy. Toisaalta heidän kantansa eivät ole kaikkiin näihin asioihin ihan selvillä, eli en ole ihan varma vielä, mitä he tulevat vastaamaan”, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Heti tilaisuuden jälkeen hän kommentoi IS-TV:lle, että perussuomalaisten talouspoliittinen linja on ”kovin oikeistolainen”.

”Perussuomalaisten talouspoliittinen linja, se mitä siitä tiedetään, on aika kovin oikeistolainen. Yksi keskeinen tekijä on myös arvot, etenkin puheenjohtaja Halla-ahon arvot ovat aika erilaiset. Ne ovat asioita, jotka erottavat meidät toisistamme tällä hetkellä”, Rinne sanoi.

Rinteeltä kysyttiin myös, minkälaiselle törmäyskurssille sdp saattaa joutua kokoomuksen kanssa talouspolitiikan saralla.

”En tällä hetkellä osaa sanoa. Kun me tehdään niitä kysymyksiä, saadaan selville mikä on tämänhetkinen tavoitetila.”

Hän lisäsi samalla, että sdp:n mielestä veronalennukset eivät sovi tähän hetkeen.

Lue myös: Näkökulma: Antti Rinne virittelee keitosta, jossa on porvarille tuhon ainekset

Rinne kertoi tiedotustilaisuudessaan, että puoluejohtajien ja myös puoluesihteerien kesken on käyty keskusteluja jo ennen vaaleja.

”Puheenjohtajien kesken on käyty keskusteluja ja erilaisten toimihenkilötahojen ja puoluesihteerien tasolla on käyty keskusteluja. Nyt vaalien jälkeen olen käynyt muutaman keskustelun, mutta mitään varsinaista aloitetta ei vielä ole tehty. Minun neuvottelijan nenäni haistaa, että tulos voisi olla helposti saatavilla, jos vedetään oikeista naruista. ”

Rinne ei kuitenkaan vielä halunnut spekuloida mahdollisia hallitusvaihtoehtoehtoja. Vähemmistöhallitukseen hän ei kuitenkaan usko.

”Vähemmistöhallitus ei oikein ole suomalaiseen kulttuuriin istunut. Meidän säännöstä ja perinne on erilainen kuin Ruotsissa., Tavoitteena on enemmistöhallitus, joka on toimintakykyinen.”

Rinteen tavoitteena on kertoa vapun jälkeen, mitkä puolueet ovat lähdössä hallitusneuvotteluihin. Uusi hallitus voisi hänen mukaansa olla koossa toukokuun loppuun mennessä.

Eilisissä eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousi nipin napin sdp 40 paikalla. Kakkosena oli perussuomalaiset 39 paikalla ja kolmantena kokoomus 38 paikalla.

Valtioneuvoston kanslia kertoi maanantaina, että hallituksen muodostaminen käynnistyy uuden eduskunnan järjestäytymisen ja valtiopäivien avajaisten jälkeen.

”Vaaleissa eniten kansanedustajia saaneen eduskuntaryhmän edustaja kutsuu ryhmien edustajat neuvotteluun, jossa sovitaan hallitusneuvottelujen tunnusteluvaiheen vetäjästä”, valtioneuvoston kanslia tiedottaa.

Valtiopäivien avajaiset ovat torstaina 25. huhtikuuta.

Lue lisää:

25.4.2019 se alkaa – Näin Suomen uuden hallituksen muodostaminen etenee

”Sdp haluaa yllättää kaikki” – Ex-puoluesihteeri: Näin Antti Rinne voi koota hallituksen