Pääministeri Antti Rinne (sd) kertoo, että hänen hallituksensa tukee merkittävästi biokaasutuotantoa ja autojen muuntamista biokaasulla toimiviksi.

LUE MYÖS: Huomio: Talvirenkaiden vaihtoruletti menee uusiksi – laki muuttuu Suomessa

”Otan yhden esimerkin niistä konkreettisista [ilmastotoimenpiteistä], jotka ovat tällä hetkellä valmistelussa. Liittyen tähän autoiluun. Me halutaan vähentää bensiinin ja dieselin käyttöä polttomoottoreissa, halutaan lisätä biokaasua. Meillä on tulossa biokaasun tuotantoon merkittävä lisäys tämän vaalikauden aikana niin, että biokaasuverkosto voidaan koko maan kattavaksi saada, niin että voidaan näitä [konversiolaitteita] ottaa käyttöön tavalla, joka tarkoittaa sitä, että se viiden tonnin Toyota tuolla maaseudulla voidaan ottaa konversiolaitteiden kautta käyttöön biokaasulle. Tämä on sitä konkreettista arjen politiikkaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi”, Rinne sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Rinne vastasi oppositiopuolue perussuomalaisten Riikka Purran kysymykseen hallituksen konkreettisista ilmastotoimista.

LUE MYÖS: Suomalaisten autoilussa muhii mullistus: Kaasu on halvempaa kuin bensa, ja nyt myyntiennätykset paukkuvat Suomessa

Biokaasu on Rinteen hallituksen ohjelmassa esillä aivan toiseen tapaan kuin Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa. Viime kauden ohjelmassa biokaasu mainitaan vain kerran uusiutuvan energian käytön lisäämisen yhteydessä. Sitä vastoin Rinteen ohjelmassa sana mainitaan 17 kertaa ja erilaisiin biokaasuhankkeisiin on listattu yhteensä 31 miljoonaa euroa.

Rinteen ohjelmassa linjataan muun muassa kansallisen biokaasuohjelman kehittämisestä, jotta päästään ilmastotavoitteisiin.

LUE MYÖS: Dieselöljyn verotukea ei leikatakaan 2020 – Näin ministeri Lintilän esikunta selventää polttoainesotkua

Rinne on jo aiemmin sanonut uskovansa, että biokaasukokonaisuudesta pystytään ehkä tekemään päätöksiä jo tämän vuoden puolella. Rinne mainitsi merkittävästi nykyistä laajemman verkon.

Hallitusohjelmassa linjataan lisäksi muun muassa biokaasun tuotannon ja kulutuksen lisäämisestä sekä markkinan synnyttämisestä kierrätyslannoitteelle. Hallitus aikoo myös tukea biokaasun jakeluverkon laajennuksia ja lisätä biokaasun biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen piiriin.