Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi vappupuheessaan hallituksen toimia tylyin sanankääntein ja kehotti pääministeri Juha Sipilää tekemään johtopäätöksiä.

–Olisiko Sipilällä nyt aika tehdä johtopäätöksiä ja antaa tilaa todelliseen uudistamiseen ja tulevaisuuspolitiikkaan suuntautuneille voimille. Nyt voisi olla aika arvioida tulosta ja siirtyä ulos. Uskon, että suomalaiset laajalti yhtyvät tähän ajatukseen, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan Sipilän, Soinin ja Orpon hallituksen linja leikkaa pieni- ja keskituloisten ihmisten elämän edellytyksiä, parantaa entisestään hyvätuloisten ja rikkaiden asemaa verotuksen kautta ja pyrkii muuttamaan suomalaisen hyvinvointivaltion markkinoiden valtaan pohjaavaksi kaverikapitalismiksi.

–Tällaisiin muutoksiin nykyiset hallituspuolueet eivät viimeksi käydyissä eduskuntavaaleissa hakeneet suomalaisilta lupaa. Tällä hallituksella ei ole kansalaisten antamaa mandaattia kasvattaa tuloeroja, heikentää ennestään heikoimmassa asemassa olevien ihmisten elämän edellytyksiä eikä varsinkaan purkaa vuosikymmeniä rakennettua hyvinvointivaltiota, jossa verotuloja kerätään maksukyvyn mukaan kaikkien mukana pitämiseksi ja mahdollisuuksien tasa-arvon toteuttamiseksi. Ja kuitenkin se on näin tekemässä, hän sanoi.

Rinne kuvailee puoliväliriihen päätöksiä suuriksi pettymyksiksi.

–Sipilän hallitus ei esittänyt juuri mitään uusia toimia työllisyyden parantamiseksi kehysriihessä. Riihen päätösten ainoat työllisyysvaikutukset perustuvat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen ja asumistuen leikkaukseen, hän kommentoi.

Hallituksen työkunto on Rinteen mukaan ollut ”jo pitkään todella heikko”.

–Kymmeniä esityksiä on peruttu. Suuret päätökset ja odotetut rakenneuudistukset ovat jääneet tekemättä. Puoliväliriihi vahvisti tätä kuvaa. Päättämättömyyteen ja kyvyttömyyteen vaikuttaa ilmiselvästi perussuomalaisten tuleva puoluekokous. Sen jälkeen nähdään, onko hallituksen toimintakyky kokonaan ja lopullisesti menetetty. Sipilä, Soini ja Orpo näyttävät puoliväliriihessä keskittyneen talouskasvua ja työllisyyttä vahvistavien päätösten sijaan muihin asioihin. Tärkeimmäksi uutiseksi nousi ministerien määrän lisääminen kolmella.