Pääministeri Antti Rinteen (sd) Britannialle julistama takaraja aiheuttaa suuria ongelmia pääministeri Boris Johnsonille, pohtii brittilehti.

Suomi toimii tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaana, joten Rinteen askelmerkit huomioidaan näkyvästi brittimediassa. Rinne tapasi keskiviikkona Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Pariisissa.

Kaksikko ilmoitti koko EU:n toivovan, että Ison-Britannian EU-ero tapahtuisi erosopimuksen kautta. Rinne totesi, että Britannian olisi syytä ”hyvin pian” antaa mahdolliset omat esityksensä eron toteuttamisen keinoista ja ehdoista.

Rinne ilmoitti EU:n suulla, että Britannian täytyy toimittaa kirjalliset ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä tai sopimuksellisen eron mahdollisuus lakkaa.

”Boris Johnsonin on aika toimittaa ehdotuksensa kirjallisesti – jos niitä on. Jos ehdotuksia ei saada syyskuun loppuun mennessä, tämä on ohi.”

LUE MYÖS:

Rinteen antama 12 päivän aikaikkuna on otsikoissa Britanniassa torstaiaamuna. Sanomalehti Guardian puhuu Rinteen ja EU:n ultimaatumista eli uhkavaatimuksesta.

”Syyskuun 30. päivän takaraja olisi erittäin ongelmallinen pääministerille [Johnsonille] sillä se osuu konservatiivipuolueen puoluekokouksen kohdalle. Nähtäväksi jää, pitäytyykö EU uhkauksessaan”, Guardian pohtii.

Lehden mukaan Johnson joutuu varomaan paljastamasta korttejaan herkällä hetkellä, jolloin puolueväki voisi reagoida negatiivisesti kaikkiin myönnytyksiin EU:ta kohtaan.

Britannian lehdistössä uudesta uhkavaatimuksesta on puhuttu sekä Euroopan unionin että Rinteen antamana. Rinteen ja Macronin vaatimuksella ei kuitenkaan ainakaan vielä ole EU:n muiden jäsenmaiden tukea, Euractiv-sivusto ja BBC kertovat. Pääministeri Rinne aikoo keskustella asiasta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald tuskin sekä Boris Johnsonin kanssa lähipäivinä.

Boris Johnsonin Luxemburgin-vierailu aiheutti kohua muun muassa mielenosoitusten takia ja brittipääministerin väitettiin havahtuneen vasta vierailulla Britanniaan heikkoon neuvotteluasemaan.Kuva: JULIEN WARNAND

Brittihallituksesta kerrotaan BBC:lle, että se jatkaa neuvotteluita ja aikoo tuoda esityksensä EU:lle ajallaan. Pääministeri Johnson on aiemmin sanonut, että brexit-sopimus on mahdollista saada aikaiseksi EU-johdon kokouksessa lokakuun 17. päivänä. Toisaalta hän on vakuuttanut, että brexit toteutuu lokakuun loppuun mennessä riippumatta siitä, saadaanko sopimusta aikaiseksi vai ei.

LUE MYÖS: Ei läpimurtoa – EU Boris Johnsonille: Missä ovat Britannian ehdotukset?

Rinne ja Macron korostivat keskiviikkona olleensa yksimielisiä, ”aivan kuten koko EU27 eli jäsenmaat”, siitä, että Iso-Britannian ero jo valmiiksi neuvotellun sopimuksen kautta olisi kaikkien etu.

”On kuitenkin syytä varautua nyt myös sopimuksettomaan eroon”, Rinne sanoi.