Kuva: Lauri Olander

Luottamus pääministeri Antti Rinteeseen (sd) horjuu hallituksen kakkospuolueessa keskustassa vakavasti. Hallituspohja ja hallitusohjelma käyvät selvästi, pääministeri vähemmän selvästi, keskustajohtajat viestittivät tänään dramaattisesti eduskunnassa.

”Eilen annetut selvitykset eivät ole riittäviä”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi viitaten Rinteeseen.

”Meillä on epäluottamusta”, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni totesi.

Keskustan puoluehallitus pohtii asiaa seuraavaksi. Nyt pelataan kovilla panoksilla.

Keskusta on pahassa raossa, sillä hävittävää sillä on Rinteelle annettavissa potkuissa mahdollisesti enemmän kuin hänen toimintansa hyväksymisessä. Hävittävää on siksi, että aktiivinen kaataminen koettaisiin demareissa avoimeksi hyökkäykseksi.

Rinne voi kaataa hallituksen, ja demarit voivat pullauttaa Kulmunin puolueen tulevan hallituksen kuvioista kokonaan ulos. Sdp on edelleen ajajan paikalla kevään vaalien suurimpana puolueena.

Voidaan ajautua myös uusiin vaaleihin, mikä ei kannatusalhossa makaavalle keskustalle ole myöskään mitenkään ihanteellista.

Rinne ei ole selvästikään valmis väistymään pääministerin paikalta. Siksi se, mitä tapahtui 2003 keskustalaiselle Anneli Jäätteenmäelle ei nyt näytä toistuvan, eli silloin toteutettu vanha hallituspohja uudella pääministerillä.

Nykypohjan jatkaminen on mahdollista vain, jos myös demareista löytyy riittävästi halukkuutta jatkaa uudessa hallituksessa jonkun muun demarin kuin Rinteen johdolla.

Onko käyty minkäänlaisia epävirallisia keskusteluja keskustalaisten ja demareiden välillä pääministerin vaihdosta, ei ole tiedossa. Vaihtoehtoja uudeksi pääministeriksi voisivat olla eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja sdp:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Mikä on kiistatonta, on se, että Rinteen hallituksen omistajaohjaus on pettänyt pahasti, selitykset ovat olleet epäselviä, eikä Postiin liittyvästä epäselvästä tarinasta ole välttämättä kerrottu viimeistä sanaa myöskään pääministerin osalta.

Hallituskriisi on nyt syvä kuin Mariaanien hauta.