Pääministeri Antti Rinteen (sd) asemaa puntaroidaan tänään, kun hallituspuolueiden johtoa kokoontuu mediatietojen mukaan neuvotteluun.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat, nyt myös MTV Uutiset ja Helsingin Sanomat. Rinne vahvistaa STT:lle, että hallitus käy Posti-kiistan tapahtumat läpi ennen tiistain välikysymystä, mutta ei kerro, milloin tapaaminen on. Yle kertoo, että kokous on tänä iltana kello 20.30.

Posti-kriisi kärjistyi perjantaina omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) eroon, mutta opposition suurimmat puolueet perussuomalaiset ja kokoomus ryhtyivät heti vaatimaan myös pääministeri Rinteen eroa.

Opposition mukaan Paateron lisäksi myös Rinne on antanut ristiriitaisia lausuntoja Posti-kriisistä. Ensi viikolla äänestetään Rinteen hallituksen luottamuksesta välikysymysprosessin päätteeksi.

Rinteen asema on erityisen vaikea pala keskustalle, joka ei toistaiseksi ole ilmoittanut tukevansa Rinnettä. Niin keskusta kuin vihreät on vaatinut selvitystä, mutta vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo totesi silti julkisuudessa, ettei hänellä ole syytä olla luottamatta Rinteeseen.

Mediatietojen mukaan keskustan eduskuntaryhmässä on harkittu jopa pääministerin vaihtamista luottamusäänestyksen kautta, koska puolueen kentän tyytymättömyys tähän on niin suurta. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on ollut vaitonainen asiasta. LUE LISÄÄ:

Oppositio sen sijaan on lisännyt vettä myllyyn viikonlopun mittaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti Suomen ensimmäisen naispääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk) kohtalosta. Hänen tilalleen nousi Matti Vanhanen (kesk) Irak-skandaalin takia.

”Jos asiaa objektiivisesti arvioidaan, SDP savusti aikanaan Jäätteenmäen pääministerin tehtävistä HUOMATTAVASTI kevyemmin perustein. Irak-paperit itsessään olivat toisarvoinen asia. Epäluottamukseen riitti, että J. oli puhunut eduskunnalle ’niin totta kuin osasi’ eli pehmoisia”, Halla-aho tviittaa. LUE LISÄÄ:

Kansanedustaja Lulu Ranne (ps) vaatii tiedotteessa Rinnettä julkistamaan kaiken aineiston, jonka Posti on omistajaohjaukselle esittänyt kesän ja syksyn aikana. Hänen mielestään Rinteen on todistettava julkisesti väitteensä Postin harhauttamisyrityksistä.

Kokoomuksen puheenjohtajapäivillä puhunut puoluejohtaja Petteri Orpo puolestaan on usuttanut vihreitä ja keskustaa pohtimaan, hyväksyvätkö ne Rinteen toimintatavan Posti-kriisissä. Orpon mukaan Rinteen jatkaessa hallituksen toimintakyky on selvästi alentunut.

"Kokoomus vaati eilen pääministeri Rinteen eroa. Minusta tämä oli ainoa oikea ratkaisu siinä tilanteessa, kun selvisi, että hän on ohjannut eduskuntaa harhaan väärillä tiedoilla. Rinne vastaa välikysymykseemme tiistaina, mutta nyt viikonloppuna sekä vihreissä että keskustassa käydään keskustelu siitä, kääntyykö peukku Rinteelle ylös vai alas", Orpo sanoi puheenjohtajapäivillä lauantaina.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) lisää löylyä erityisesti vihreiden niskaan ja huomauttaa Twitterissä, että jos vihreät hyväksyy Rinteen jatkon pääministerinä, puolue hyväksyy ”luovan tarinankerronnan lisäksi stetson-omistajaohjauksen, jossa pääministeri murtaa tietoisesti hyvän hallintotavan".

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) pohtii, vaihtuuko Suomen pääministeri ja toteaa, että päätös on keskustan käsissä. Hän arvelee, että keskusta antaa kuitenkin tänään sataprosenttisen tuen pääministeri Rinteelle.

”Hyväksyy ja kuittaa hänen toiminnan ja teot. Nähtäväksi sitten jää millä hinnalla Rinne itselleen jatkon on keskustalta ’ostanut’?” Heinonen pohtii Twitterissä.

"Ei mikään salaliitto”

Liike Nytin Harry ”Hjallis” Harkimo puolestaan arvioi, että keskusta voi joko lähteä hallituksesta tai vaatia, että Rinne vaihdetaan. Muussa tapauksessa keskustan uskottavuus Harkimon mukaan laskee.

”Pääministerin mielestä kaikki on mennyt hyvin Postin asiassa. On ihan käsittämätöntä ettei hän tajua, että uskottavuus on hävinnyt häneltä, eikä hän voi mielestäni jatkaa”, Harkimo tviittasi jo perjantaina.

SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner pohtii, että hallitukselle ei ole vaihtoehtoista pohjaa, kun juuri kukaan ei halua perussuomalaisten kanssa hallitukseen.

”Rinteen epäselvät puheenvuorot ovat tämän kriisin syy, ei mikään salaliitto. Hallitus tuskin kaatuu, mutta keskusta saattaa vaatia uutta pääministeriä”, Jungner tviittaa.

Liike Nytin riveissä nykyisin vaikuttava Jungner arvioi, että tällöin SDP:n uuden pääministeriehdokkaan valitsisi ”ryhmä Rinne, Marin, Skinnari, Lindtman, Salonen, Nurminen, Paatero ja Rönnholm”.

”Puoluevaltuusto siunaa. Aika tasan jakautuu tuossa porukassa tuki Lindtmanin ja Marinin välillä”, Jungner pohtii Twitterissä ja heittää pöytään kaksi nimeä Rinteen seuraajaksi.

Omilta tulee tukea Rinteelle

SDP:n eduskuntaryhmästä on vakuutettu vankkaa tukea Rinteelle. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja kansanedustaja Seppo Eskelinen kommentoivat Posti-kriisiä perjantaina Uudelle Suomelle. LUE LISÄÄ:

Myös ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Kristiina Salonen otti asiaan kantaa lauantaina sen jälkeen, kun kokoomus jatkoi Rinteen arvostelemista Orpon johdolla. Salonen kritisoi kokoomusta ja muistuttaa viime kauden työttömyysturvan leikkauksista ja aktiivimallista.

”Keppi viuhui työttömille”, Salonen sanoo tiedotteessa.

Salonen syyttää kokoomusta siitä, että puolue ”tuntuu haluavan nyt vain pelata poliittisia pelejä sanomatta itse asiasta mitään”.

Osapuolten sopu Postin tes-neuvotteluissa tarkoitti sitä, että 700 pakettilajittelijan siirto halvempaan työehtosopimukseen ei toteudu. Salosen mukaan halpuutus työehdoissa olisi rikkonut sdp:lle tärkeää periaatetta siitä, että ”ihmisten pitää saada työstään sellaista palkkaa, jolla voi elättää itsensä ja perheensä”.

”Pääministeri Rinne on useaan otteeseen kertonut, ettei hyväksy hallituksen sisällä sellaista omistajaohjauspolitiikkaa, jolla halpuutetaan ihmisten työehtoja. SDP:n eduskuntaryhmä niinikään on asiassa hyvin yksimielinen. Se on meille myös arvokysymys", Salonen sanoo tiedotteessa.

Rinne kertoi ministeri Paateron eron syyksi sen, että tämä ei ole riittävän selvästi toteuttanut pääministerin ohjeistusta työehtojen polkemisen estämisestä.