Antti Rinteen (sd) hallituksen avuksi ollaan nimittämässä 15 valtiosihteeriä. Asiasta uutisoi sunnuntaina STT.

Edellinen Juha Sipilän (kesk) hallitus nimitti aikoinaan vain neljä valtiosihteeriä: yhden pääministerille ja yhden kutakin hallitusryhmää kohti.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava asiantuntija, entinen viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja Jukka Manninen ja Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja, entinen vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes arvioivat, että Rinteen hallitus olisi voinut käyttää rahaa valtiosihteerien palkkaamisen sijaan puoluetuen korottamiseen.

”Tämä kaikki maksaa ja paljon. Raha olisi pitänyt käyttää puoluetuen korottamiseen, jonka reaalinen taso on laskenut kymmenessä vuodessa noin 25 prosenttia (40 miljoonasta 30 miljoonaan)”, Manninen kommentoi Twitterissä.

Siimes korostaa, että puoluetuen korottaminen auttaisi puolueiden päivänpolitiikasta riippumatonta valmistelutyötä ja läsnäoloa ”muuallakin kuin Kehä III:n sisäpuolella”.

”Nämä ovat tosiaan jänniä arvovalintoja. Sääli, että puolueet nähdään lähinnä vaalikoneina, ei muuna”, hän vastaa Manniselle.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Manninen huomauttaa, että valtiosihteerien ja erityisavustajien päälle tulee noin kolminkertainen määrä muita henkilöitä (ministereiden muut avustajat, assistentit ja sihteerit), joten ministereitä avustaa hänen arvionsa mukaan ”varmaankin yli 200 henkilöä”. Erityisavustajia hän uskoo nimitettävän kolme per ministeri.

”Valtiosihteerien määrän kasvua selittänee ennen kaikkea se, että on paljon vaaleissa pudonneita kansanedustajia, joille ei kelpaa erityisavustajan tehtävä ja palkka (keskusta nimittää valtiosihteeriksi kolme pudonnutta kansanedustajaa/ministeriä, vihreät ainakin yhden)”, hän kommentoi.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Valtiosihteeri toimii ministerin apuna poliittisessa ohjauksessa ja asioiden valmistelussa.

STT:n mukaan pääministeri Antti Rinteen valtiosihteeri Raimo Luoma nimitettiin ensimmäisenä. Hän avusti avustaa Paavo Lipposta EU-asioiden neuvonantajana ja toimi myös Rinteen valtiosihteerinä tämän valtiovarainministeriaikana. Vuonna 2014 Luoma siirtyi Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajaksi.

Vihreiden valtiosihteereistä tiedossa on jo sisäministeri Maria Ohisalon avuksi kutsuttu entinen kansanedustaja Olli-Poika Parviainen. Parviainen ei päässyt huhtikuun vaaleissa uudelleen eduskuntaan.

Lännen Media kertoi talvella, että Sipilän hallituksen valtiosihteereistä suurin osa sai 11 717 euron kuukausipalkkaa. Juha Sipilän (kesk) valtiosihteerin Paula Lehtomäen kuukausipalkka oli Lännen Median mukaan 12 548 euroa ja valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen 12 998 euroa.