Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori, sdp:n eduskuntavaaliehdokkaana ollut Jukka Kekkonen toivoo demokratiaa ja osallisuutta, kun työelämän ongelmia ratkotaan Suomessa.

Hänen ulostulonsa liittyy pääministeri Antti Rinteen (sd) keskiviikkona työllisyysseminaarin päätöspuheenvuoron toteamukseen, jonka mukaan ”meillä ei ole varaa sellaiseen maailmaan, jossa chillaillaan”. Lausunnosta on uutisoinut Ilta-Sanomat.

”Kannattaa kysyä niiltä itseltään, joiden tilanne on hankala, mitä pitäisi työelämässä tehdä ja muuttaa. Ei ainakaan keskitettyä johtamista, jossa johtajat määräävät suunnan. Sen sijaan demokratiaa ja osallisuutta”, Kekkonen kommentoi Twitterissä.

Tviitti on vastaus opetusministeri Li Anderssonille (vas), joka lauantaina huomautti, että itse asiassa työttömyys aiheuttaa monille ahdistusta ja pahoinvointia.

”Työttömyys on kaikkea muuta kuin "chillaamista". Rahamurheet ja epävarmat tulevaisuusnäkymät aiheuttavat todella monille ahdistusta ja pahoinvointia. Sitten on työelämässä paljon uupumuksesta ja stressistä kärsiviä, jotka tarvitsevat mahdollisuuden chillata”, Andersson sanoi.

Lue lisää: Li Anderssonilta piikki Antti Rinteelle: ”Työttömyys on kaikkea muuta kuin chillaamista”

Rinteen hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin hallituskauden loppuun eli vuoteen 2023 mennessä. Se tarkoittaa tämän hetken ennusteeseen verrattuna työllisyyden kasvua noin 60 000 henkilöllä. Moni ekonomisti on epäillyt, että tavoite on karannut hallitukselta jo ennen sen varsinaisen työn alkua.

Lue tarkemmin: Antti Rinteen tärkein tavoite karkasi jo nyt? ”On korjattava enemmän kuin pari napsua”

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) myönsi keskiviikon seminaarissa, ettei talouskasvu yksin riitä tuomaan tarvittavia uusia työpaikkoja.

”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä. Meidän on saatava mahdollisimman moni osalliseksi työelämään ja sitä kautta rahoittamaan yhteistä hyvinvointia.”

Lintilä linjasi kuitenkin samalla, että työllisyystoimet eivät voi merkittävästi lisätä julkisia menoja, koska hallitusohjelmassa tavoite julkisen talouden tasapainottamisesta vuoteen 2023 mennessä.

Lue myös:

Antti Rinne ja Mika Lintilä monien epäilemästä suunnitelmasta: ”Kyse ei ole mistään hallituksen omasta keksinnöstä vaan välttämättömyydestä”

Mika Lintilä perustelee veronkorotuksia: ”Tilanne on varmasti herkkä, milloin se kamelin selkä katkeaa”