Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen vaikutti selvästi harmistuneelta MTV:n Huomen Suomen sote-keskustelussa ja syytti oppositiota uudistuksen tahallisesta jarruttamisesta.

Keskustelussa olivat mukana myös kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sekä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, jonka kanssa Kaikkonen äityi suorastaan riitelemään.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti eilen tiistina, että sote-uudistusta joudutaan lykkäämään vuodella, mihin hallituspuolueiden eduskuntaryhmät sitoutuivat yksimielisesti illalla. Sipilä oli vaatinut tuen antamista uudistukselle ja toisti, että hallitus kaatuu, jos uudistus kaatuu.

Hallituskriisi kuitenkin vältettiin ja jopa kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi, ettei ryhmässä käyty kriittistä keskustelua. Sipilän arveltiin haluavan mittauttaa uudistuksen tuki nimenomana kokoomuksen takia, sillä puolueen rivit ovat rakoilleet ja kaksi kansanedustajaa, Elina Lepomäki ja Susanna Koski, ovat ilmoittaneet äänestävänsä sotea vastaan. Muitakin epäilijöitä on ollut.

Elina Lepomäki tosin ilmoitti tiistain Ylen Politiikkaradiossa, että äänestäisi hallituksen luottamuksen puolesta, mutta sotea vastaan.

Kaikista eduskuntaryhmistä tuotiin illalla julki harmitus lykkäämispäätökseen, joka johtui ennen kaikkea eduskunnan aikatauluista. Hallitus olisi toivonut, että uudistus olisi käsitelty eduskunnassa rivakammin.

Kaikkonen vaikuttikin ärtyneeltä ja syytti oppositiota tahallisesta jarruttamisesta. Syytös ei siis sinänsä ole uusi, mutta Kaikkosen sanat aamulla televisiossa olivat varsin painavat.

Samaa on vihjaillut aiemmin muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.), joka on esittänyt rajujakin syytöksiä valiokunnan demaripuheenjohtajaa Krista Kiurua kohtaan. Valiokunta ajautui riitelemään aikatulusta juhannuksen alla. Lue lisää: ”Keskustan härski iltalypsy aiheutti umpikujan” – Eduskunta ilmiriidassa Sipilän vaatimuksesta ja aikataulusta

Kaikkonen sanoikin Huomenta Suomessa, että valiokunnasta ”kuuluu kummia siitä, mitä siellä tapahtuu ja miten asioita hoidetaan tai jätetään hoitamatta”.

–Se on outoa kieltämättä, Kaikkonen vastasi, kun toimittaja ihmetteli asiaa.

Kaikkosen mukaan keskustan toivoma ripeämpi aikataulu piti olla mahdollinen, mutta ”käsittely eduskunnassa on ollut hidasta”.

–Kyllähän sen voi sanoa suoraan, että eduskunnassa on voimia, jotka koettavat hidastaa, jarruttaa, jopa estää tämän uudistuksen toteuttamisen, niin kyllähän se silloin tietysti asioita hidastaa, Kaikkonen sanoi viitaten kädellään Antti Rinteeseen.

Orpon mielestä asia ei ole enää relevantti nyt, kun päätös on tehty ja puhui ”välttämättömästä lisäajasta”.

Toimittaja kysyi Rinteeltä, onko eduskunnassa tahallista jarruttamista, mutta Rinne ei vastannut kysymykseen suoraan, vaan sanoi tilanteen johtuvan keskustan ja kokoomuksen välisestä lehmänkaupasta, jossa keskusta sai maakuntamallinsa ja kokoomus valinnanvapauden. Rinteen mukaan keskustalle on ollut tärkeää kiirehtiä maakuntauudistusta, jotta laahaavaa kannatusta saataisiin nostettua maakuntavaaleilla.

–Se on johtanut siihen paineeseen, joka on näkynyt eduskunnassa tosi ikävällä tavalla, Rinne sanoi ja lisäsi jutelleensa asiasta pitkäaikaisten parlamentaarikkojen kanssa.

–Ei tällaista sekamelskaa ja pahaa mieltä, mitä nyt on tämän asian ympärillä ollut, niin eduskunnassa ei ole kyllä vuosiin, vuosikymmeniin ollut.

Seuraavaksi oli Kaikkosen vuoro väistää suora kysymys keskustan perimmäisestä motiivista kiirehtiä.

–Totean muuten, että hän jätti vastaamatta siihen kysymykseen, jonka esitit, että jarrutatteko te tahallaan tätä, Kaikkonen sanoi viittoillen Rinteen suuntaan.

–Ei jarruteta. Vastataan suoraan näin, Rinne totesi heti.

–Sellaisia merkkejä on kyllä kovasti ilmassa ja teidän ryhmäpuhe tällä viikolle loppui siihen, että haluatte kaikin keinoin estää tämän uudistuksen toteuttamisen, Kaikkonen nokitti takaisin.

Rinne kehotti kuuntelemaan Timo Harakan (sd.) pitämän puheen tarkemmin. Kaikkonen vastasi, että puhe on kyllä kuunneltu ja luettu. Rinne totesi havainneensa eleistä ja ilmeistä, että ”olitte kovin pettyneitä, kun tämä asia ei mene eteenpäin”.

–Kieltämättä, kun tätä on 13 vuotta yritetty ja edelleen te koitatte sitä estää, Kaikkonen sanoi sanailun kiihtyessä päällekkäiseksi Rinteen ja Kaikkosen välillä.

Sipilä antaa tänään pääministerin ilmoituksen soten lykkääntymisestä ja eduskunnassa käydään parin tunnin keskustelu aiheesta.