Ensimmäiset työllisyysluvut Antti Rinteen hallituskaudella on julkistettu. Suomen työllisyysaste on kasvanut viime vuodesta ja edelliskuukausista.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan kausivaihtelusta puhdistettu työllisyyden trendiluku oli toukokuussa 72,6 prosenttia. Kaikkiaan työllisiä oli toukokuussa 32 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työttömyysasteen trendiluku puolestaan oli 6,6 prosenttia. Kaikkiaan työttömiä oli toukokuussa 249 000, mikä oli 12 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyysaste on pysytellyt viisi edellistä kuukautta 72,4–72,5 prosentin tasolla. Hiipuva talouskasvu ja negatiiviseksi kääntynyt tuottavuuskehitys luovat kuitenkin tummia pilviä myös työllisyyskehityksen ylle.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen arvioi uusien työllisyyslukujen olevan ”pieni helpotuksen huokaus”.

Kesäkuun alussa valtaan astuneen Antti Rinteen (sd) hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä. Tavoite on erittäin tärkeä myös hallituksen talouslinjan vuoksi, sillä se on rakennettu vahvistuvaan työllisyyden varaan. Rinteen hallitus on myös sopinut, että mikäli työllisyys ei kehity odotetusti, lähtevät hallituspuolueet karsimaan toukokuussa sopimiaan toimia.

S-Pankin pääekonomisti Timo Hirvonen arvioi aiemmin Kauppalehdelle heikkenevän tuottavuuskehityksen olevan huono enne myös työllisyyskehitykselle.

”Hallituksen työllisyystavoitteille tämä on märkä rätti kasvoille”, Hirvonen totesi.