Kristillisdemokraattien puoluesihteeri ja eduskuntavaaliehdokas Asmo Maanselkä hämmästelee edelleen sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen lausuntoa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden työnteosta.

Rinne sanoi ensin Ylen vaalitentissä torstaina, että ”töihin ja äkkiä”. Perjantaina hän tarkensi Helsingin Sanomille, että lähtökohtana on, että kielteisen päätöksen saanut palautetaan.

”Mutta valtaosa heistä asuu vastaanottokeskuksissa silloin kun eivät ole maan alle paenneet. Minusta olisi oikein, kohtuullista ja myös turvallista, että nämä ihmiset osallistuisivat jollakin positiivisella tavalla meidän yhteiskunnassamme. Esimerkiksi kunnissa on tällä hetkellä paljon työtä, jota kukaan ei tee. Sitä työtä voisi tehdä, kunnes he sitten lähtevät pois. Se ei olisi palkkatyötä, vaan vastiketta ylläpidosta”, Rinne totesi.

Lue lisää: Rinne selventää HS:lle ”töihin ja äkkiä” -heittoaan: ”Työtä voisi tehdä, kunnes sitten lähdetään pois”

Maanselkä ihmettelee, mikä työ kunnissa on sellaista, jota kukaan ei tee.

”Kunnissa on toki paljon tekemätöntä työtä, mutta varmasti kaikki työ vaatii jonkinlaista osaamista ja kielitaitoa. Ryhtyykö Suomi siis kouluttamaan kieltä ja antamaan osaamista kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, jotta ne voivat työtä tehdä”, Maanselkä kysyy Puheenvuoron blogissaan .

Toinen kysymys on hänen mukaansa se, mitä kunta-alan ay-liike on Rinteen avauksesta mieltä.

”Kunta-alalle laitetaan 10 000 irakilaista nuorta miestä tekemään kuntatöitä ilman kunnon palkkaa? Koulutusta ja töihin, mutta tekemään työtä ilman kunnon palkkaa? Tuskin suomalainen matalapalkkainen työvoima pystyy kilpailemaan edullisuudessa näiden ”ylläpidokseen” töitä tekevien kanssa. Se johtaisi kaksiin työmarkkinoihin, mikä ei liene ay-liikkeen tavoite”, Maanselkä kommentoi.

”Rinteen alkuperäinen lausunto oli huonosti harkittu, mutta paikkaaminen se vasta meni metsään kuin Rinteen bussi siinä meemi- videossa”, hän jatkaa.

Rinteen lausuntoihin tarttui lauantaina myös toimitusministeristön sisäministeri Kai Mykkänen (kok), joka linjaa Twitterissä, että työllistämistoimet järkevä kohdistaa niille, jotka oleskeluluvan saavat.

”Pakkotyö ei toimi ja palkkatyön jatkaminen lainvoimaisen palautuspäätöksen jälkeen kannustaisi viivyttämään paluuta.” (Juttu jatkuu tviitin jälkeen.)

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puuttui Rinteen kommenttiin jo torstain vaalitentissä.

”On käsittämätöntä, jos turvapaikan hakemisesta tulee mahdollisuus tulla Suomen työmarkkinoille. Emme me näin voi sekoittaa järjestelmiä keskenään, Antti hyvä”, hän sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan totesi, että Rinteen esittämällä tavalla kierrettäisiin Suomen työlupajärjestelmää.

Myös Petteri Orpo (kok) ja Juha Sipilä (kesk) ilmoittivat olevansa Halla-ahon ja Essayahin kanssa samaa mieltä.

Vain Li Andersson (vas) toi esiin tukensa Rinteen ehdotukselle. Hänen mukaansa ”näin toimittiin [vuoteen] 2015 asti, eikä se romuttanut meidän järjestelmää”.

Turvapaikanhakijoilla on Suomen lainsäädännön mukaan oikeus työskennellä Suomessa, jos heillä on voimassa oleva matkustusasiakirja ja kun he ovat olleet maassa kolme kuukautta. Turvapaikanhakijan oleskelu ja työnteko Suomessa muuttuu laittomaksi, kun hän saa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Lue myös: Antti Rinteen ”töihin ja äkkiä” -heitto hämmästytti muut puolueet – ”Romuttaa koko järjestelmän”