Työnantajapuolen johtajat kritisoivat sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tupo-lausuntoa. Rinne vetosi viikonloppuna puoluevaltuustolle pitämässään puheessa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtoon, että keskitetty sopiminen palautettaisiin työkalupakkiin.

”Antti Rinne vaatii tupojen paluuta. Tämä on kuin pään laittamista pensaaseen aikana, jolloin kansainvälinen kilpailu kiristyy ja ketteryys sekä joustavuus ovat yritysille elinehto. Yhteistyön uusi malli syntyy työpaikkatason luottamusta ja sopimista vahvistamalla”, kommentoi Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle Twitterissä.

”TUPO:ja ei enää kaivata. Vastuu neuvotteluista on nyt toimialaliitoilla. Seuraava liittokierros on edessä syksyllä. Alkaa jo pikkuhiljaa tympiä nämä jatkuvat TUPO:jen pintautusyritykset. Toivon, että liittojen annettaisiin tehdä työnsä rauhassa”, tviittaa palvelualojen työnantajaliiton Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto.

”Tupon varjo näkyy vielä pitkään-rakennetyöttömyydessä. 2020-luvun avoimessa kansainvälisessä yhteisvaluuttataloudessa ei vain pärjätä 1970-luvun suljetun suunnitelmatalouden ja devalvaation keinoin”, kommentoi Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

Tulopoliittinen kokonaisratkaisu eli tupo on kolmikannan eli työnantajakeskusjärjestöjen, työntekijäkeskusjärjestöjen sekä Suomen hallituksen tekemä sopimus työmarkkinoita koskevista ratkaisuista.

Sipilän hallituksen aikana vuonna 2016 tehty kilpailukykysopimus oli viimeinen EK:n tekemä keskitetty työmarkkinaratkaisu. Sen jälkeen EK siirtyi sääntömuutoksen myötä liittokohtaiseen sopimiseen.

”Tupot ovat menneisyyttä, johon ei enää koskaan palata”, tviittaa EK:n työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala.

”Nyt on palattava sopimisen ja yhteistyön tielle. Muuttuvassa työelämässä myös palkansaajilla on uusia tarpeita ja työelämän lainsäädäntöä tulee kehittää jatkossa ihmiset edellä. Vetoankin (Elinkeinoelämän keskusliiton) EK:n johtoon, tehkää isänmaallinen teko ja palauttakaa kansakunnan työkalupakkiin keskitetty sopiminen. Tulevista talouden ilmakuopista ja teknologiamurroksen haasteesta selviämme parhaiten kolmikantaisella yhteistyöllä”, Rinne sanoi sunnuntaina pitämässään puheessa.

LUE LISÄÄ: Antti Rinteeltä vetoomus EK:lle: ”Tehkää isänmaallinen teko ja palauttakaa kansakunnan työkalupakkiin keskitetty sopiminen”