Antti Rinteen johtamissa hallitusneuvotteluissa koottu hallitusohjelma julkaistaan pian alkavassa tiedotustilaisuudessa. Iltalehti julkaisi viikonloppuna ohjelmasta sille vuodettuja versioita, joiden mukaan Rinteen vaalilupauksiin kuulunut niin sanottu vappusatanen on supistunut Säätytalon neuvotteluissa.

Rinne lupasi alun perin sadan euron korotuksen pienituloisten eläkkeisiin. Vappuna 2018 annetun lupauksen hinnaksi Rinne ilmoitti noin 700 miljoonaa euro a, mutta Eläketurvakeskus laski kustannukset korkeammiksikin . Toisaalta Rinne selitti heti, että korotus voitaisiin tehdä yhden tai kahden vaalikauden aikana .

Iltalehden julkaisemassa hallitusohjelman versiossa eläkkeiden korotukseen annetaan huomattavasti pienempi summa, 183 miljoonaa euroa. ”Korotetaan pieniä eläkkeitä (takuueläke ja kansaneläke). Korotukseen käytetään 183 Me”, ohjelmassa todetaan Iltalehden mukaan.

Iltalehden mukaan tämä tarkoittaisi, että 100 euron korotus ”pieneni puoleen, 50 euroon”.

Neuvotteluissa näytetään siis päädytyn maltillisempaan malliin, joka muistuttaa sekä Antti Rinteen että keskustan Juha Sipilän aiemmin esittämää mallia. Sdp ehdotti jo ennen Rinteen vappulupausta vaihtoehtobudjetissaan 30 euron korotusta takuueläkkeeseen ja kansaneläkkeen ja työeläkkeen yhteensovitusta siten, että pientä työeläkettä saavien ihmisten kansaneläke nousisi 30 eurolla kuukaudessa. Tämän ehdotuksen menolisäykseksi arvioitiin vuositasolla 179 miljoonaa euroa.

Keskustan puheenjohtaja Sipilä puolestaan esitti talvella 2019 takuueläkkeiden korotusta reilulla sadalla eurolla.

”Se [Rinteen vappulupaus] on miljardien lupaus ja tämä [keskustan malli] on 100–200 miljoonan välissä oleva lupaus. Tämä [keskustan lupaus] kohdistuisi kaikkiin köyhimpiin eläkeläisiin ja nostaisi köyhyydestä erittäin tehokkaalla tavalla ison joukon, kymmeniä tuhansia suomalaisia. Tämä ei ole työeläkkeiden korotus vaan takuueläkkeen korotus”, Sipilä sanoi Uudelle Suomelle keskustan vaaliristeilyllä.

LUE LISÄÄ:

Nyt tuli Juha Sipilältä selitys ”eläkesataselle”: ” Tämä nostaisi köyhyydestä erittäin tehokkaalla tavalla kymmeniä tuhansia suomalaisia”

Kopioiko Juha Sipilä populismiksi haukkumansa Antti Rinteen vappulupauksen? – Ekonomisti: ”Kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa”

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen tuki tuolloin Sipilän tulkintaa.

”Takuueläkkeen korottaminen 100 eurolla on kustannusvaikutuksiltaan ihan eri mittaluokassa kuin kaikkien alle 1400 € eläkkeitä saavien nettotulojen kasvattaminen 100 eurolla”, hän kommentoi.