JYPistä NHL:ään siirtynyt jääkiekkoilija Antti Suomela on törmännyt Pohjois-Amerikassa uusiin asioihin, niin kulttuurillisiin kuin pelillisiin.

Kalifornialaisen San Jose Sharksin NHL-tulokas on pannut merkille, että amerikkalaisille vuorovaikutuskynnys on varsin matala. Se reippaalle ja rennolle kaverille sopii.

– Kulttuurissa huomasi kyllä heti sen, että täällä on paljon ystävällisempää porukkaa kuin Suomessa, Suomela sanoi torstaina New Yorkissa.

Suomen suurissa kaukaloissa pelitempo on NHL:ään verrattuna matala. Kovia taklauksia ei juuri tule. Kun lisätään vielä isokokoisemmat ja vahvemmat vastustajat, opettelemista riittää. Kaikilta sopeutuminen ei onnistu. Suomela on kuitenkin hyvällä tiellä.

– Täällä pitää pelata pää ylhäällä, koska taklaukset viedään loppuun asti. Suomessa aina vähän pelätään pelikieltoja, mutta täällä annetaan palaa. Pitää olla hereillä. Vastustajat ovat vahvempia, ja se tuntuu taklauksissa, kun alle jää, mutta aina sitä pyrkii olemaan jäämättä.

– Vaikka olin varautunut, yllätti se, kuinka nopeaa peli oikeasti on. Osasi siihen valmistautua, mutta ei sitä voinut loppupeleissä tietää, kun en ollut aikaisemmin pelannut NHL:ssä. Ai, tämä onkin näin nopeata?

Myös rytminvaihdokset ovat jotakin aivan muuta kuin Liigassa.

– Ehkä kaikkein suurin juttu on start-and-stop -pelaaminen. Täällä ei pysty kaartelemaan. Suoraviivaisuutta pyrin koko ajan parantamaan.

Espoolainen Antti Suomela on 24-vuotiaana verrattain vanha NHL-tulokas. San Jose Sharksin harjoitusleiri ja harjoitusottelut sujuivat yllättävän mallikkaasti.

– Aika myöhään tuli se tieto, että pääsen opening nightiin (kauden ensimmäiseen runkosarjaotteluun). Pelit menivät hyvin, ja maaleja tuli, mutta ei sitä voinut tietää, mahtuuko kööriin. Kun kuulin, että pääsen jengiin, se oli aikamoinen helpotus, Suomela kertoo.

Torstaina San Jose Sharks hävisi New York Rangersille jatkoajalla 2-3. Suomela iloitsi mahdollisuudesta päästä pelaamaan maailman kuuluisimpaan urheiluhalliin Madison Square Gardeniin.

– Jo aamujäillä katselin ympärilleni, kun olen niin paljon kuullut tästä hallista ja nähnyt täältä pelejä. Totta kai täällä pelaamisesta tuli hyvä fiilis ja lisäpotku.

Suomela luisteli Sharksin kolmosketjussa Marcus Sörensenin ja suomalaishyökkääjä Joonas Donskoin kanssa. Corsi-tilastossa, joka mittaa joukkueiden laukausten erotusta viidellä viittä vastaan pelattaessa, Suomela on hämmästyttävästi koko liigan kolmanneksi paras.

– Kun on suomalainen ketjukaveri, kyllähän se auttaa paljon. Voi puida tilanteita helpommin. Jos haluaa, että toinen tekee jotakin, totta kai on helpompi sanoa se suomeksi.

– Valmennus ei hirveästi painota laukausten määrää, ennemminkin puolustuspelaamista. Se on ollut meillä aika hyvällä mallilla. Ei ole tullut hirveästi painetta meidän päätyymme, kun olemme olleet kentällä.

Torstaina Suomelalle kertyi vain runsaat kymmenen minuuttia jääaikaa, mutta hän käytti sen hyväkseen. Virheitä ei tullut. Tehoja kylläkin: toisessa erässä Sharks hyökkäsi kahdella yhtä vastaan, ja Donskoi iski maalin Suomelan nappisyötöstä.

Suomela on kirjauttanut ensimmäisellä NHL-kaudellaan kaksi syöttöpistettä. Maalikin kelpaisi.

– Olisi tärkeää saada maali. Olen tottunut tekemään paljon maaleja ja pinnoja, tosin minulta ei odoteta täällä niitä ihan niin paljon kuin Suomessa. Haluaisin tehdä maalejakin ja auttaa niillä joukkuetta. Osuminen vaatisi ehkä vähän tuuriakin jo.

New Yorkissa Sharks hallitsi peliä selvästi. Rangers tuli sähäkästi kolmanteen erään, tasoitti ja korjasi voiton jatkoajalla.

– Tuntuu, että peli oli meillä hallussa. Saatiin ylivoimahyökkäyksiä aika paljon. Loppu jäi vähän harmittamaan, kun ehti jo tuntua, että voitetaan. Ja jatkoajallahan voi sattua mitä vaan, kun kolmella kolmea vastaan pelataan, Suomela paketoi.

Ketjukaveri Donskoi tervehtii ilolla Suomelan orastavaa NHL-läpimurtoa.

– Mukavaa on ollut pelata Antin kanssa, tosi hyvä pelaaja. Käsittämättömän nopeasti hän on kotiutunut ja oppinut, mitä pärjääminen täällä vaatii, Donskoi kehaisee.

Viime kaudella Suomela voitti JYPin paidassa Liigan pistepörssin 60 pisteen (21+39) saldolla. Kausi päättyi Suomen edustamiseen MM-kisoissa. Suomelaa ei koskaan varattu NHL:ään, vaan Sharks värväsi pelaajan vapaana agenttina kesäkuussa.

Haastattelu: Pasi Tuominen, New York