Yhdysvaltalainen tietokone- ja puhelinvalmistaja Apple on julkistanut odotetun tablet-tietokoneensa. Se muistuttaa ulkonäöllisesti Applen iPhonea, koko vain on huomattavasti suurempi.

San Franciscossa pidetyssä mediatapahtumassa julkistettu iPad -laite soveltuu muun muassa netin selailuun, kirjojen lukemiseen ja elokuvien katseluun.

Applen pääjohtaja Steve Jobs kuvaili laitetta paljon tietokonetta intiimimmäksi, mutta puhelinta kyvykkäämmäksi.

Katso kuva laitteesta tästä.

Apple ei heti kertonut tuotteen hintaa tai sitä, milloin se tulee markkinoille ja missä.

Tuotejulkistukseen oli ladattu paljon odotuksia, sillä Applen kaksi vuotta sitten lanseeraama kosketusnäytöllinen matkapuhelin iPhone sekoitti matkapuhelinmarkkinat täydellisesti varsinkin Yhdysvalloissa.

Joidenkin ennakkoarvioiden mukaan tänään julkistettu tietokone saattaa tehdä saman kannettavien tietokoneiden ja erityisesti lukulaitteiden markkinoille. Kustantajat toivoivat Applen tablet-tietokoneelta keinoa haalia lisää lukijoita ja siten piristysruisketta ehtyviin kassavirtoihin.

Tähän mennessä tablet-tietokoneet eivät ole lyöneet markkinoilla läpi, vaikka niitä on ollut olemassa jo useita vuosia. Apple on kuitenkin yksi harvoista yrityksistä, joka on saanut ihmiset maksamaan käyttämästään mediasisällöstä myös internetin arkipäiväistyttyä. Ongelma on varsin ajankohtainen perinteisille lehtikustantamoille ihmisten siirtyessä lukemaan uutisensa paperin sijaan ilmaiseksi netistä.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen The New York Times julkisti tilaisuudessa oman sovelluksensa laitteelle. Lehti ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että sen digitaalinen versio siirtyy maksulliseksi ensi vuonna.

Silti yhden laitteen ei itsessään odotettu kääntävän tappioista ja lukijakadosta kärsivän kustannusalan vastatuulta.

–Se ei ole hopealuoti vaan pronssiluoti, ja niitäkin tarvitsee ison lippaallisen, arvioi konsulttiyhtiö Magid Advisorsin johtaja Mike Vorhaus jo ennen tuotteen julkistusta.

Hewlett & Packard ja Microsoft ennakoivat kilpailijansa tuotejulkistusta kertomalla omasta laitteestaan tammikuun alussa. Myös Nokialla on oma vastaava N800-laitteensa.

Myös kirjakaupat ovat tuoneet omia laitteitansa myyntiin. Näistä tunnetuimpia ovat Amazonin Kindle-lukulaitteet ja Barnes&Noblen Nook.

Pörssissä Applen uutuus ei ainakaan heti herättänyt suurta reaktiota. Applen kurssi lähti uutisen jälkeen pieneen laskuun.