Apteekkien määrää pitäisi Suomessa lisätä ja sääntelyä purkaa, hallituspuolue kokoomuksen apteekkityöryhmää johtava kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo. Tänään julkaistujen verotietojen mukaan neljän parhaiten tienaavan apteekkarin tulot ylittivät miljoona euroa.

Sari Sarkomaa, onko oikein, että tällaisella säännellyllä kaupalla voi tienata näin hyvin?

–Kokoomuksen selkeä kanta on, että apteekkialalle tarvitaan lisää kilpailua, ja lisää apteekkeja, Sarkomaa vastaa Uudelle Suomelle.

–Meillä on puoluekokouspäätös siitä, että lisättäisiin apteekkien määrää, ja työryhmässä pohditaan apteekkien kehittämistä ja sitä, miten saataisiin alalle kokonaisuudessaan enemmän kilpailua. Samalla pitäisi huolehtia lääkehuollon turvallisuudesta ja kattavuudesta, hän lisää.

Kokoomuksen apteekkityöryhmän työ valmistuu Sarkomaan mukaan lähiviikkoina.

Kirjassaan apteekkialan sääntelyä selvittänyt konsultti Minna Isoaho kommentoi Uudelle Suomelle aiemmin tänään, että apteekkibisnes on kuin ”rahasampo” tai ”lupa painaa rahaa”.

Lue lisää: Neljällä apteekkarilla yli miljoonan tulot: ”Eliitti, jota viranomaiset ylläpitävät”

–Ihmiset saavat yritystoiminnallaan tienata niin paljon kuin haluavat, mutta tässä tapauksessa se ei ole oikein, koska apteekkibisneksessä käytetään verovaroja tosi paljon eli Kela-korvausten kautta esimerkiksi tuetaan tätä liiketoimintaa. Se on ehdottomasti saatava uudistettua tämä apteekkitoimiala, Isoaho kertoi.

Sarkomaan mielestä on tärkeää, että yhteiskunta huolehtii lääkejakelusta.

–Meillä on lääkekorvausjärjestelmä, että ihmiset saavat lääkkeet ja lääkkeitä korvataan, yhteiskunnan pitää huolehtia, että lääkejakelu toimii. Suomessa on valittu nykyinen järjestelmä, että on toiminimiyrittäjiä, apteekkareja, jotka huolehtivat tästä. Jos ajatellaan laatupuolesta, apteekkarit ovat kärjessä siinä palvelun laadussa ja meillä on kattava, hyvä järjestelmä. Se, mitä siinä tarvitaan, on lisää kilpailua ja lisää apteekkeja, Sarkomaa sanoo.

–Pitää purkaa sitä turhaa säätelyä ja monimutkaista säätelyä, hän lisää.

Uusi Suomi kysyi hiljattain apteekkijärjestelmän uudistamisesta myös pääministeripuolue keskustasta. Lue lisää: Lääkekauppa vapautumassa Suomessa? – Sipilä väläytti vihreää valoa

Myös perussuomalaisissa on valmiutta tehdä muutoksia alalle. Lue lisää: Apteekkiasioista vastaava ministeri: ”Haluan vaalia tätä alueellisesti kattavaa järjestelmää”

Isoaho arvosteli tänään apteekkareita myös ”kikkailusta”, jossa osa apteekin tuotteista myydään erillisen osakeyhtiön kautta.

Hallituksella on tekeillä esitys lääkelain muuttamisesta. Hallituksen esityksessä puututtaisiin apteekin tiloissa toimivan yhtiön toimintaan. Sarkomaan mukaan esitys on parhaillaan ministeriössä harkinnassa.

–Yleisiä kauppatavaroita, kuten ravintolisiä ja kosmetiikkaa, ei voisi jatkossa myydä apteekin tiloissa toimivan yhtiön kautta, jos ministeriön esitysluonnos lääkelain muuttamisesta toteutuu, Apteekkariliitto kommentoi hallituksen esitystä.