Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah aikoo kutsua eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen selittämään koulujen joulujuhliin liittyvän ratkaisunsa eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmälle.

Essayah kommentoi apulaisoikeusasiamiehen kuohuntaa herättävää ratkaisua Yleisradion Ykkösaamussa. Essayahin mielestä ratkaisu, jonka mukaan koulun yhteisen joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastainen tapa, on uusi linjaus. LUE MYÖS:

”Meillä perustuslakivaliokunta on aiemmin linjannut, että kristilliset juhlat ovat osa suomalaista kulttuuritraditiota ja esimerkiksi yksittäinen Enkeli taivaan tai joulukuvaelma eivät tee näistä juhlista uskonnon harjoittamista”, Essayah sanoi Ylellä.

”Tämä poikkeaa siitä, mitä tähän asti on linjattu.”

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu ei kohdistu joulukirkkoon, vaan nimenomaan kaikille oppilaille yhteisiin joulujuhliin, joita on joissakin kouluissa vietetty kirkkorakennuksessa. Ratkaisun mukaan käytäntö loukkaa oppilaiden uskonnonvapautta ja yhdenvertaisuutta.

Essayah, joka johtaa kansanedustajien uskonnon- ja omantunnonvapausryhmää, on täysin eri mieltä: hänen mielestään juuri apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu rikkoo kristittyjen uskonvapautta.

”Haluaisin saada apulaisoikeusasiamiehen tuonne eduskunnan uskonnon- ja omantunnonvapausryhmän ensi viikon kokoukseen kertomaan perusteluita”, hän sanoi.

Essayahin mielestäni viranomaisratkaisu on ”yksi osoitus siitä, että Suomessa ollaan positiivista uskonnonvapautta kaventamassa”. Hän puhui lähetyksessä myös puolueensa kansanedustajan Päivi Räsäsen kirjoituksesta aloitetusta esitutkinnasta.

Essayah viittasi Helsingin piispan Teemu Laajasalon kannanottoihin Räsäsen tapauksesta. Laajasalo kertoi Uuden Suomen tilaajahaastattelussa, että hän on eri mieltä Räsäsen kannanottojen sisällöstä, mutta uskonnonvapauden kannalta huolissaan siitä, että kirjoituksesta on aloitettu esitutkinta.

”Minun mielestäni kaikkien muidenkin tulisi olla huolissaan”, Essayah sanoi.

LUE LISÄÄ: