Apulaisoikeuskansleri Risto Hiekkataipale arvostelee pääministeri Juha Sipilän toimintaa niin sanotussa Yle-jupakassa. Hiekkataipaleen mukaan pääministerin menettely ei ollut täysin sopusoinnussa tämän tehtäville asetettujen vaatimusten kanssa.

Sipilä lähetti lukuisia kriittisiä sähköpostiviestejä Yleisradion toimittajalle marraskuussa 2016 sen jälkeen, kun Yleisradio oli julkaissut uutisen hänen mahdollisesta esteellisyydestään Terrafame Group Oy:n rahoitusta koskevassa päätöksenteossa.

Apulaisoikeuskansleri huomauttaa tiedotteessa, että julkisella vallalla on velvollisuus turvata median sananvapaus. Hän arvioi kuitenkin, että Sipilä toimi sananvapauden rajoissa.

Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipaleen mukaan ei ole osoitettavissa, että pääministeri Sipilän tarkoituksena olisi ollut vaikuttaa Yleisradion uutisointiin. Hänen mukaansa tällainen virheellinen mielikuva on kuitenkin perustellusti voinut syntyä, sillä palautteenantotapa oli erittäin poikkeuksellinen ja käytetyt ilmaisut olivat osin voimakkaita.

Apulaisoikeuskansleri Hiekkataipale arvioi asiaa sekä pääministerin että median sananvapauden kannalta. Näiden kahden arvon keskinäisessä punninnassa erityistä painoarvoa saa se, että julkisen vallan tulee turvata tiedotusvälineiden sananvapaus. Julkisen vallan edustajalla on tästä syystä velvollisuus välttää sellaisia toimia, jotka voitaisiin tulkita yritykseksi ohjata, estää tai rajoittaa julkisen vallan käyttöä koskevaa tiedonvälitystä.

Lue myös:

Näkökulma: Juha Sipilä tahrasi Suomen maineen

Näkökulma: Juha Sipilä törttöili kiistatta

JSN huolestui ministerien toiminnasta: ”Tiedotusvälineitä valikoidaan – Sipilä kieltäytyi kahden päivän ajan”

Päätoimittaja Jääskeläinen Ylellä langettavasta: ”Kova päätös, en aio erota”

JSN: Yle taipui pääministeri Sipilän painostukseen – teki ”useita poikkeuksellisia ratkaisuja”