Vasemmistoliiton rivit rakoilivat jo hallitusneuvottelujen aikana. Kenttäväkeä jakaa rajusti myös valmis hallitusohjelma, todistavat vasemmistoliiton kunnallispoliitikot Armi Lindell ja Jussi Saramo blogikirjoituksissaan.

–Historiallinen käänne. --- Näin vasemmistolaista ohjelmaa ei ole ollut varmaan ainakaan 40 vuoteen, hehkuttaa Saramo Puheenvuoro-blogissaan.

–Ne kaikkein heikoimmat, sairaimmat ja köyhimmät saivat käteen mädän lahnan, tyrmää puolestaan Lindell omassa blogikirjoituksessaan, jossa hän ihmettelee Paavo Arhinmäen perusturvahehkutusta.

Vasemmistoliiton tuore kansanedustaja Anna Kontula sanoo Puheenvuoro-blogissaan suoraan, että hänen mielestään vasemmistoliiton ei pitäisi osallistua hallitukseen. Vasemmiston puoluevaltuusto päättää asiasta sunnuntaina. Puolueen hallitusneuvotteluryhmän selkeä enemmistö päätyi Kontulan mukaan suosittamaan hallitukseen menoa.

Kontulan mielestä hallituksesta on tulossa leikkaushallitus, jonka säästöt kohdistuvat erityisesti kuntiin. Tämän lisäksi häntä huolettaa se, että vasemmistoliitto tulisi hallituksen mukana hyväksymään Euroopan pysyvään vakausmekanismiin sitoutumisen.

Loviisan kaupunginvaltuutetun Armi Lindellin mielestä puheenjohtaja Paavo Arhinmäen hehkutus perusturvan parantamisesta on turhaa, kun perusturva nousee vain 100 eurolla ja toimeentulotuen perusosa vain noin 25 eurolla. Lindell totesi jo neuvottelujen aikana sivuillaan, että vihreiden kynnyskysymys sadan euron nostosta perusturvaan ”ei riitä alkuunkaan”.

Tuloerotkaan eivät Lindellin mielestä kapene, koska tuloverotusta ei kiristetty yläpäästä.

–Perusturvaan tehdään Paavon mukaan suurin korotus kuin koskaan hänen elinaikana ja verotus muuttuu proggressiivisemmaksi ja hän on erittäin ylpeä, ihmettelee Lindell.

–Olen sanaton.

Vasemmistoliiton poliittisen sihteerin Jussi Saramon mielestä nykyisessä taloustilanteessa tulee olla tyytyväinen siihen, että ”tasaverokehitys käännetään näin rajusti toiseen suuntaan ja verotuksella aletaan taas pienentää tuloeroja”.

Saramo kommentoi Lindellin purkausta myös suoraan tämän blogiin.

–Minä välitän liikaa ihmisistä, että voisin väheksyä tätä lopputulosta, jota täällä [Säätytalossa] väänsi 40 vasemmistolaista monta viikkoa. Ikävää, että koet, ettei suunnanmuutos ole riittävä. Isompaa ei voinut saada näillä lähtökohdilla, eikä missään maailmassa Norjaa lukuunottamatta ole viime vuosina tapahtunut vastaavaa, kirjoittaa Saramo Lindellille.

Vanhusten parissa työskentelevä Lindell vastaa takaisin. Hän on huolestunut myös kuntien valtionavun rajusta leikkauksesta.

–Mulla on ”liian” hyvä kosketuspinta niiden arkeen jotka apua eniten tarvii. Niiden, joiden tuloista ja palveluista ei voi leikata enää senttiäkään. Se ei kestä todellakaan mitään leikkausta, hän sanoo.

–Mä uskon että neuvotteluissa on saatu aikaan asioita. Mutta tarvitseeko Vasemmistoliiton antaa siunauksensa tällaiseen toimintaan? Minä (toistaiseksi) vassari en halua antaa siunaustani siihen, hän lopettaa.