Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki hermostui eduskunnassa tänään, kun puhemies Maria Lohela (ps.) puhalsi pelin poikki eikä enää antanut puheenvuoroa Arhinmäelle tai muillekaan monista halukkaista. Arhimäkeä korpesi tilanne niin kovin, että hän paiskaisi kädessään olevan paperinipun pöytään sillä voimakkuudella että ääni raikui medialehterille asti.

Paavo Arhinmäki, taisit vähän hermostua tuolla salissa. Mikä siinä tilanteessa tympi?

-Se, että debatti oli täysin kesken kun se keskeytettiin kuin seinään. Voihan kysyä edelliseltä puhemieheltä, mitä mieltä hän olis siitä, Arhinmäki vastaa Uudelle Suomelle eduskunnassa.

Mitä olisit halunnut vielä keskusteluun sanoa?

-Siinä kun [keskustan] Markus Lohi totesi, että työelämässä olevilla ei ole ahdinkoa. Vedottiin, että vasemmistopuolueet edistäisi tätä yhteiskuntasopimusta, niin jos lähtökohta on se, että työelämässä olevilla ei ole ahdinkoa, esitetään yhteiskuntasopimusta, jossa ainoastaan työntekijäpuoli tulee vastaan, työnantajille ei mitään velvoitteita, Arhinmäki vastaa.

-Jos keskustelussa olisi nollatuntisopimukset, rikollisen harmaan talouden kuriin laittaminen, pääoma- ja osinkoverotuksen kiristäminen, vuokratyöntekijöiden aseman parantaminen, irtisanomisuojan nostaminen eurooppalaiselle tasolle. Silloin me oltaisiin tasapuolisessa, tasapainoisessa keskustelussa, jossa voisi löytyä yhteinen sopimus, hän lisää.

Arhinmäki muistuttaa työ- ja oikeusminsteri Jari Lindströmin (ps.) viikonloppuna tekemästä ehdotuksesta, jonka mukaan Kela-maksut voitaisiin siirtää työnantajille.

-Lindström hetkellisesti ymmärsi, että tämä tilanne on täysin epätasapainoinen ja sanoi, että kyllä työnantajankin pitää tulla vastaan. Ensimmäisenä oli Elinkeinoelämän Keskusliiton johtaja Jyri Häkämies sanomassa, että älä sooloile, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäen mielestä oli harmillista, että keskustelu laitettiin poikki, kun oltiin tulossa näihin tärkeisiin asioihin.

-Tilanteessa, jossa on paikalla oppositiopuolueiden puheenjohtajat ja haluavat jatkaa keskustelua, niin on se kummallista, että se keskustelu päätetään kuin seinään, Arhinmäki sanoi.

Myös entinen puhemies, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) yritti salissa saada puheenvuoroa, kun keskustelu päätettiin.

- Yksi puhemiehen tehtävä on aistia mitä sali haluaa. Siinä pitää tavallaan sitä tunnelmaa kuunnella, Heinäluoma sanoi Uudelle Suomelle.