Helsingin kaupunginvaltuutettu, vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki heittää epäilyksen varjon sen ylle, että tuore Guggenheim-esitys perustuisi suurimmalta osin yksityiseen rahoitukseen. Arhinmäki vastustaa Guggenheimin rahoittamista julkisin varoin.

Hallitus on linjannut, että valtio ei ole rahoittamassa hanketta. Julkiselta puolelta Helsingin kaupunki on kuitenkin esityksessä mukana maksamassa hankkeen kustannuksia.

– Täytyykö monien puolueiden julkisuudessa esittämä vaatimus, että pääosa rahoituksesta tulee yksityiseltä puolelta? Arhinmäki kysyy Facebookissa ja vastaa:

– Uudessa esityksessä Helsingin kaupungille tulee suoria kustannuksia Guggenheimin rakentamisesta 80 miljoonaa euroa ja museorakennuksen lämmityksestä ja ylläpidosta 900 000 euroa vuodessa eli 20 vuoden aikana 18 miljoonaa euroa, Arhinmäki kirjoittaa.

Arhinmäki toteaa, että kaupungin suorat kustannukset Guggenheim-museosta ovat siis 20 vuoden aikana 98 miljoonaa euroa.

– Epäsuorat kulut kaupungille ovat lisäksi tämän päälle 112 miljoonaa euroa, koska kaupunki ei perisi tontista vuokraa eikä perisi vuokrana rakennuksesta normaaleja kuolletuksia tai pääomakorkoja, Arhinmäki kirjoittaa.

Arhinmäen mainitsemat luvut löytyvät Guggenheim-museon talousarviosta ja tänään julkistetusta Guggenheim-esityksestä.

Arhinmäki huomauttaa myös, että Guggenheim-laskelmat perustuvat 550 000 kävijään vuodessa.

– Mitä, jos odotettu 550 000 kävijää joka vuosi 20 vuoden ajan ei toteudu? Kuka kantaa vastuun, jos Guggenheim ei taloudellisesti kannata? hän kysyy.

Tästä pääset kärryille Guggenheim-käänteistä:

Osan Guggenheimin ”yksityisestä rahoituksesta” maksavatkin valtionyhtiöt – summia ei kerrota

”Suoraan sanottuna kohtuutonta, suurin hyötyjä ei maksa”

Guggenheim-säätiö julkaisi listan yksityisistä rahoittajista: Heiltä tulisi 66 milj. €

Tässä on uusi ihmetelty Guggenheim-ehdotus: Kaupunki antaisi 80 miljoonaa €

Kaikki US:n Guggenheim-uutiset täällä!