Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei niele pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) arvostelua, jonka mukaan mitään ei tapahtuisi, jos kaikki muut hallituspuolueet käyttäisivät oikeuttaan olla tekemättä päätöksiä. Kataisen kommentti liittyy siihen, että vasemmistoliitto päätti erota hallituksesta kehysriihipäätösten vuoksi.

-Kritiikki vasemmistoa kohtaan on täysin kryptinen. Tuskin kukaan on kyseenalaistanut sitä, että kehysriihessä ei tehtäisi päätöksiä. Vasemmisto on kyseenalaistanut, millaisia päätökset ovat. Kaksi keskeistä periaatettamme hallitustyössä ovat olleet perusturvan parantaminen ja tuloerojen kaventaminen, Arhinmäki vastaa blogissaan.

Hän sanoo, että kehysriihessä livettiin keskeisestä periaatteesta, jonka mukaan perusturvasta ei leikata.

-Muu hallitus yritti perustella itselleen, että perusturvaa ei leikattu, koska indeksi on sama kuin palkankorotukset. Tämä väite on väärä.

Arhinmäen mukaan ruuan, lääkkeiden, vaatteiden ja muiden välttämättömyyksien hinnat nousevat enemmän kuin leikatulla indeksillä korvataan. Perusturvan varassa eläville jää hänen mukaansa siis vähemmän käteen.

Hän sanoo, että toisenkinlaiset päätökset olisi voitu valita. Arhinmäki mainitsee blogissaan osinkoveron nettovarallisuusprosentin laskemisen, solidarisuusveron sekä omaisuusveron.

-Kysymys ei siis ollut siitä, että valittiin ainoa isänmaallinen vaihtoehto. Kysymys oli siitä, että tehtiin arvovalintoja.