Hallituksesta kesken kauden lähtevä ja ministerin salkun jättävä vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) avaa päätöstä ja arvostelee hallituksen linjaa blogissaan.

–Minä en pysty selittämään, miksi köyhimmiltä leikataan, mutta samaan aikaan veroja korotetaan vähemmän kuin tehdään leikkauksia, Arhinmäki kirjoittaa.

Arhinmäki ei saanut tavoitteitaan läpi eilen päättyneessä hallituksen kehysriihessä, minkä jälkeen vasemmistoliitto päätti lähteä hallituksesta.

–Jos ynnää yhteen ison joukon kehysriihen päätöksiä, huomaa, että nimenomaan lapset ja lapsiperheet joutuvat kantamaan ison osan kehysriihen sopeutuspäätöksistä, hän lisää.

Yksittäisinä päätöksinä hallituksen linjaukset eivät ole Arhinmäen mukaan dramaattisia.

–Mutta jos laskee yhteen vaikkapa lapsilisän leikkaamisen, polttoaineverotuksen korotuksen ja työmatkavähennyksen leikkaamisen, liian moni leikkaus kohdistuu samaan tavalliseen työssäkäyvään lapsiperheeseen, Arhinmäki toteaa.

Arhinmäki kertoo korostaneensa kehysriihessä, että vasemmistoliitolle ei käy perusturvaindeksin jäädyttäminen, joka kuitenkin päätettiin tehdä. Hänen mukaansa nyt heikennetään kaikkein pienituloisimpien asemaa.

–Erityisesti pienituloiset perheet joutuvat nyt maksamaan kovan hinnan. Eikö 1990-luvun lamasta ole opittu? Arhinmäki ihmettelee.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä päätti hänen mukaansa yksimielisesti, ettei hyväksy neuvottelutulosta, joka sotii puolueen keskeisiä periaatteita vastaan.

Hallitus päätti eilen, että lapsilisistä leikataan noin 110 miljoonaa euroa ja sosiaalietuuksien indeksikorotuksista säästetään siten, että etuudet eivät nouse aivan samassa suhteessa hintojen kanssa.