Hallituksen osinkoveroesityksen arvostelun aloittanut vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (vas.) sai oppositiojohtaja Juha Sipilältä (kesk.) apua osinkoveroesityksen vaikutusten arvioinnissa.

Arhinmäki vahvisti keskiviikkona A-studiossa Ylen toimituksen kuuleman huhun Sipilän ”vinkistä”. Sipilä oli ihmetellyt hallituksen päätöstä, joka tarjoaa suurimpien ja rikkaimpien listaamattomien yritysten omistajille kevennetyn osinkoverotuksen.

–Itseasiassa mä keskustelin todella torstaina illansuussa [kehysriihen jälkeen] Juha Sipilän kanssa ja hän ihmetteli tätä kohtaa päätöksessä, Arhinmäki kertoi.

–Kerroin, että valtiovarainministeriön virkamiesten arvio on se, että kysymys on vain muutamista yrityksistä. Sipilä tätä ihmetteli ja sanoi, että hän kuvittelisi, että kyse on pikemminkin tuhansista yrityksistä.

Arhinmäki kertoo yrittäjänä rikastuneen Sipilän kummastelun saaneen hänet selvittämään osinkoveroesityksen vaikutuksia entistä tarkemmin.

Arhinmäen mukaan kritisoitu osinkoveromalli tuli ministerien tarkasteltavaksi keskiviikkoiltana eli vain päivää ennen kehysriihtä. Myös valtiovarainministeriölle laskelmia tehnyt VATT:n projektipäällikkö Heikki Viitamäki kertoi eilen Uudelle Suomelle, että mallin tulonjakovaikutuksia alettiin laskea vasta keskiviikkona ennen torstain riihtä.

Arhinmäki kertoi ihmetelleensä esitystä heti saatuaan sen tarkastettavakseen. Ministerin omien laskelmien mukaan kaikkein vauraimpien listaamattomien yritysten omistajien osinkoveroprosentiksi tuli noin kahdeksan prosenttia. Hän kysyi asiasta ministeriön virkamiehiltä.

–Kysyin, että ei kai tämä voi olla tarkoitus, ja että miten suurta joukkoa tämä koskee. Todettiin, että vain muutamia, Arhinmäki kertoi A-studiossa.

–Jatkoin selvittämistä ja sain uudet luvut viikon alussa valtiovarainministeriöltä, ja silloin puhuttiinkin muutamista tuhansista.

Pääministeri Jyrki Katainen on todennut, että Arhinmäen olisi tullut tietää vaikutusten suuruusluokka. Kun nykyinen hallitus aiemmin alensi verovapaan osingon ylärajaa, muutos kosketti noin 10 000 osingonsaajaa.

–Tarkalleenhan kysymys ei välttämättä ole samasta joukosta, siinä varmaan pääministeri on vähän epätarkka lausunnossaan, Arhinmäki kuittasi A-studiossa.

Arhinmäki myönsi lähetyksessä, että hän heräsi arvosteluunsa myöhässä. Toisaalta hänen mukaansa päätöstä ei voinut ryhtyä arvostelemaan ennen kuin se tehtiin. Vasemmistoliitto vaati ja sai kehyspäätökseen varauman, jossa osinkoverouudistuksen vaikutuksia luvataan tutkia tarkemmin.

Pääministeri Katainen on todennut, että osinkoverouudistusta tultaneen korjaamaan holdingyhtiöiden kautta tulevan kevennetyn osingon osalta. Sen sijaan listaamattomien varakkaiden yritysten osinkoverotusta koskevaan päätökseen Katainen ei ole luvannut muutoksia.

Arhinmäki ei suoraan vastannut Ylen kysymykseen siitä, miten vasemmistoliitto suhtautuu Kataisen kommentteihin. Arhinmäen mukaan hallitus on sitoutunut verouudistuskokonaisuuden uudelleentarkasteluun.