Turkulainen arkeologi ja keskiajan tutkija Ilari Aalto ihmettelee Vapaavuoro-blogissaan Ylen eilen alkanutta nuortensarjaa nimeltään Heroes of the Baltic Sea. Sarja sijoittuu rinnakkain nyky- ja keskiaikaan ja kietoutuu vuonna 1468 tapahtuneen laivaturman ympärille.

– Itämerellä vuonna 1468 aatelispoika Axel saa peräänsä verenhimoiset merirosvot. Yli 500 vuotta myöhemmin neljä tosielämän nuorta saa tehtäväkseen selvittää, mitä Axelille tapahtui, kuvailee Yle sarjaa.

Ilari Aallon mukaan sarjassa on ainakin ensimmäisen jakson perusteella otettu laajoja tulkintavapauksia keskiajan suhteen.

– Naiset esimerkiksi peittivät 1400-luvulla hiuksensa hunnulla, mutta tästä ei ole sarjassa tietoakaan. Aseeksi näyttää kelpaavan 1500-luvulla kehitetty rapier-miekka, horisonttia kelpaa tiirailla vuonna 1608 ensi kertaa mainitulla kaukoputkella ja laivaa tietenkin ohjataan 1700-luvulla käyttöön otetulla ruorilla, hän listaa esimerkkejä sarjan historiallisista virheistä.

Lue Ylen vastaus arkeologin kritiikkiin: Yle puolustaa uutuussarjaansa: ”Ei Indiana Joneskaan mikään opetusohjelma ole”

Vielä suurempi ihmetys Aallolle ovat kuitenkin sarjan nykyajan tapahtumat.

– "Pieniä" historiallisia epätarkkuuksia suurempi ällistys oli kuitenkin, miten ensimmäisessä jaksossa suhtauduttiin arkeologiaan. Axelin kohtaloa selvittävien lasten ensimmäinen tehtävä oli murtautua merimuseon näyttelyesineitä kuljettavaan rekkaan, missä lapset repivät auki Hanneke Vromesta peräisin olleen hylynosan laatikon ja riuhtoivat puunpalaa niin, että se olisi todellisuudessa saanut vakavia vaurioita, Aalto kirjoittaa.

Aallon mukaan sarjassa kohdellaan myös kaltoin arkeologista kaivauspaikkaa ja vanhaa merkkitulipaikan jäännöstä.

– Kyseessähän on muinaismuistolain 2 §:n tarkoittama "vartiotulilaitteen jäännös", jonka "kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu siihen kajoaminen" on lain 1 §:n perusteella kielletty, Aalto kirjoittaa.