Arkkipiispa Kari Mäkisen kommentit sukupuolineutraalista avioliitosta on otettu vastaan ristiriitaisesti. Toisaalta Mäkisen ulostulo on saanut runsaasti tukea, toisaalta eroakirkosta.fi-palvelun mukaan se on aiheuttanut piikin kirkosta eroamisissa.

Kallion seurakunnan kirkkoherra Teemu Laajasalo kehottaa Uuden Suomen haastattelussa lukemaan Mäkisen kannanoton huolellisesti.

Eroakirkosta.fi-palvelun mukaan kirkosta erosi eilen 2600 ihmistä, mikä oli tämän vuoden päiväkohtainen ennätys. Palvelun mukaan eroamisia perusteltiin sillä, että arkkipiispa suhtautuu myönteisesti avioliittolain muutokseen. Aiemmin eroamisista on syytetty kristillisdemokraattien puheenjohtajan Päivi Räsäsen konservatiivisia näkemyksiä.

- Kukapa olisi uskonut, että kirkon konservatiivit aloittavat joukkopaon kirkosta. Kirkon moniäänisyys näyttäisi karkottavan vuoroin liberaaleja, vuoroin konservatiiveja, kommentoi eroakirkosta.fi-palvelun toinen perustaja ja Vapaa-ajattelijain liiton puheenjohtaja Petri Karisma tiedotteessa.

Teemu Laajasalo haluaakin vedota sekä liberaaleihin että konservatiiveihin.

- Arkkipiispan lausuntoa pitää lukea huolella. Siinä paitsi iloitaan sateenkaariväen puolesta myös erikseen halutaan ymmärtää toisin ajattelevia. Meillä on myös monta piispaa, jotka ovat ottaneet kantaa perinteisen avioliittokäsityksen puolesta, Laajasalo haluaa viestittää konservatiiveille.

Laajasalo kehottaa eroamisen sijaan ilmaisemaan mielipiteitä esimerkiksi Facebookissa, sähköpostitse tai puhelimitse.

Toisaalta Laajasalo kannustaa liberaalisti ajattelevia kirkosta eronneita liittymään takaisin kirkkoon.

- Keskustelu on alkanut, ei loppunut. Meidän pitää sietää toisiamme, Laajasalo sanoo.

Myös kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo kommentoi eropiikkiä. Keskitalon mukaan "kirkon avioliittokäsitys ei ole mitenkään muuttunut eilisen eduskunnan äänestyksen perusteella".

- Perusratkaisu on se, että kirkko voi jatkaa nykykäytäntöjen mukaisesti. Tällöin mitään uusia päätöksiä ei tarvita, Keskitalo kirjoittaa Facebookissa.

- Avioliittokäsityksen muuttaminen tai vihkioikeudesta luopuminen tarkoittaisi käytännössä kirkollisten toimitusten kirjan muuttamista. Tällaisen asian hyväksyminen edellyttää kirkolliskokouksessa ¾ enemmistöä. Arvioin, että tällaisen enemmistön löytyminen kirkon avioliittokäsityksen muuttamiseksi ei ole näköpiirissä, Keskitalo jatkaa.

Eduskunta hyväksyi eilisessä äänestyksessään sukupuolineutraalin avioliittolain. Asian käsittely jatkuu vielä suuressa valiokunnassa ja eduskunnassa. Lopullisesti asiasta päättää vasta seuraava eduskunta.

Arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi äänestystulosta eilen Facebookissa näin:

- Tiedän, miten paljon tämä päivä merkitsee sateenkaariväelle, heidän läheisilleen ja monille muille. Iloitsen täydestä sydämestäni heidän puolestaan ja heidän kanssaan. Käyty keskustelu on ravistellut myös kirkkoa myönteisellä tavalla.

Äänestykseen pettyneille Mäkinen sanoi, ettei avioliitto hänen mielestään ole menettämässä merkitystään eikä kirkon usko ole uhattuna.