Arkkipiispa Kari Mäkinen pahoittelee Nuotta-lehden eheytyskampanjasta käynnistynyttä kohua ja eroaaltoa kirkosta.

Hän kuittaa Älä alistu -kampanjan taustatahot kirkon "jyrkäksi oppositioksi" ja vihjaa, että seurakuntien tulisi pohtia uudelleen, tukevatko ne homovastaisia liikkeitä kirkon sisällä.

- Ymmärrän ihmisten suuttumuksen ja halun reagoida, Mäkinen sanoi tänään Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Mäkinen harmittelee, että ihmiset ovat sekoittaneet luterilaisen kirkon ja uskonnolliset yhdistykset ja järjestöt toisiinsa. Älä alistu -kampanjan taustalla ovat vanhoilliset uskonnolliset yhdistykset, joista Mäkinen sanoutuu irti.

- On epäselvyyttä, mikä on näiden järjestöjen suhde kirkkoon. Nämä järjestöt toimivat varsin itsenäisesti.

- Nämä ovat pieniä järjestöjä jäsenmäärältään. Kyse on pienestä laidasta kirkossa, kovaäänisestä ja jyrkkä-äänisestä laidasta. He mielellään julistavat, että heillä on aito kristillinen totuus hallussaan.

Älä alistu -kampanjan taustajärjestöt, kuten Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (SLEY) saavat seurakunnilta rahoitusta toimintaansa. Kari Mäkinen ei suoraan neuvo seurakuntia rahoituskohteidensa valinnassa, mutta:

- Nämä järjestöt ovat selvästi jyrkentäneet äänenpainojaan ja profiloituneet jyrkempänä oppositiona. Se panee seurakunnat arvioimaan, mitä toimintaa tuemme.

Arkkipiispa näkee Älä alistu -kampanjan nostaman kohun osin nykyisen mediajärjestelmän vikana.

- Mahdollisimman jyrkästi ja kulmikkailla äänenpainoilla puhuvat nousevat näkyviin. Sen avulla saadaan haltuun julkista näkyvyyttä. Valtavirta ei pääse koskaan esiin samalla tavalla, Mäkinen analysoi.