Kirjailija ja yhteiskunnallinen keskustelija, opettaja Arno Kotro vaatii hallitusta perumaan suunnitelmansa toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta. Kotro toivoo Puheenvuoron blogissaan, että hallitus vähintään siirtää suunnitelmaa ensi viikolla alkavassa kehysriihessään.

”Nyt siihen ei kerta kaikkiaan ole varaa – ei taloudellisesti eikä inhimillisesti”, Kotro kirjoittaa blogissaan.

Hallitusohjelmassa linjataan oppivelvollisuusiän korottamisesta 18 ikävuoteen. Oppivelvollisuuden laajentaminen edellyttää hallitusohjelman mukaan toisen asteen eli ammattikoulujen ja lukioiden koulutuksen maksuttomuutta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Koronavitsaus iski puskista ja julkisen talouden pohja murenee nyt vauhdilla, toteaa Arno Kotro.Kuva: Pasi Liesimaa

Opetusalan eettistä neuvottelukuntaa johtava Kotro huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että hallitusohjelma laadittiin aivan toisissa oloissa ja siksi siihen oli mahdollista kirjata toisen asteen maksuttomuus. Kotron mukaan ”rutiköyhien kuntien” pitäisi pian kustantaa nuorille muun muassa läppärit, oppikirjat ja koulumatkat.

”Jos vararikon partaalla kitkuttelevat kunnat pakotetaan toteuttamaan maksuton toinen aste, jälki on rumaa. Oppimateriaaleiksi valitaan halvimmat, pedagogiikasta viis. Tai ei hankita ollenkaan: opettajat ja opiskelijat tehkööt ne itse! Samalla vähennetään kursseja ja lähiopetusta, lisätään etäopiskelua, suurennetaan ryhmiä”, Kotro kirjoittaa blogissaan.

Vähäiset resurssit pitää Kotron mielestä nyt kohdistaa sinne, missä tarve on suurin ja korottaa vaikkapa oppimateriaalilisää.

”Myönnetään harkinnanvaraista toimeentulotukea. Lisätään erityistukea. Mitä vain, mutta ei ajeta kuntia konkurssiin sellaisilla uusilla valtavilla kuluilla, jotka eivät ole mitenkään välttämättömiä.”

”Ajatus on tietenkin oikea: kenenkään koulutien ei pidä tyssätä rahapulaan. Mutta ei ole järkevää ampua yli sata miljoonaa euroa joka vuosi hehtaaripyssyllä ilmaan. Ylivoimaisesti suurimmalle osalle raha ei ole este koulunkäynnille.”