Ranskan hallituksen aikaisemmin sunnuntaina julkistama tieto, jonka mukaan presidentti Emmanuel Macron antaa ensi viikolla ”tärkeän ilmoituksen”, on saanut liikkeelle arvailut Ranskan presidentin aikeista.

Uutistoimisto Bloomberg kertoo nimettömiin lähteisiin vedoten, että Macron vetoaisi ranskalaisyrityksiin, jotta nämä nostaisivat palkkoja.

Natixisin pääekonomisti Patrick Artus puolestaan arvioi Financial Timesille, että Ranska saattaa joustaa budjettialijäämätavoitteestaan ja julkistaa tulonsiirtoja.

”Älykkäintä, mitä hän (Macron) voi tehdä, on kertaluonteinen tulonsiirto alimmille tuloluokille. Se voisi olla 10 miljardin euron luokkaa, jolloin se nostaisi Ranskan alijäämän yli kolmeen prosenttiin.”

Ranskan hallitus on budjetoinut ensi vuodelle 2,8 prosentin alijäämän. Maan valtiovarainministeri Bruno Le Maire luonnehti sunnuntaina niin sanottujen keltaliivien protesteja taloudelliseksi katastrofiksi.

”Ne ovat katastrofi kaupalle ja taloudellemme. Tilanne on yhteiskunnan ja demokratian kriisi”, hän sanoi BBC:n mukaan.

Reutersille Le Maire arvioi Ranskan talouskasvun hidastuvan protestien vuoksi.

Keltaliivien protestit alkoivat 17. marraskuuta polttoaineiden hinnan nousun vuoksi. Nyt keltaliivit protestoivat lisäksi yleistä elinkustannusten nousua ja Emmanuel Macronin hallinnon politiikkaa. Lauantain mielenosoituksissa pidätettiin BBC:n mukaan lähes tuhat ihmistä. Protesteissa loukkaantui noin sata mielenosoittajaa ja 17 poliisia.

Lisää aiheesta:

”Donald Trump lietsoo levottomuutta Ranskassa – kysykää, miksi se on hänen etujensa mukaista?”

”Kaikkien katseet nyt Emmanuel Macronissa” - Brittilehti: Venäjän trollit yllyttävät keltaliivejä väkivaltaan Ranskassa

Massapidätyksiä, kyynelkaasua ja vesitykkejä Pariisissa: ”Meidän on Suomessa tehtävä paremmin”

”Haluamme elää, emme selviytyä hengissä” – Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Pariisissa

Tuhansia poliiseja ja panssariajoneuvoja Pariisin kaduilla: ”Hirviö on lähtenyt käsistä”