Yhdysvaltain välivaalien tulos tarkoittanee maan sisäpoliittisen päätöksenteon laajaa pysähtymistä, kun kongressin lainsäädäntövalta jakautuu demokraattien ja republikaanien kesken.

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian dosentti, konservatiivisen Amerikan tutkija Markku Ruotsila arvioi tiistaina ennen vaaleja Uuden Suomen haastattelussa , että presidentti Donald Trump on tähän asti voinut toteuttaa politiikkaansa juuri siksi, että kongressi – sekä senaatti että edustajainhuone – on samaan aikaan ollut republikaanien hallinnassa.

”Jos kongressi – ainakin toinen kamari – menee demokraateille, niin sitten palataan tällaiseen tilanteeseen, joka olisi Hillary Clintonin voiton kauttakin tullut. Sellaiseen umpikujaan tai umpisolmuun, että mitään ei oikeastaan tehdä”, Ruotsila sanoi.

Nyt näin on käymässä, sillä demokraatit on odotetusti kaappaamassa edustajainhuoneen enemmistön itselleen. Republikaanit puolestaan pitää enemmistönsä senaatissa.

Yhdysvaltain sisäpolitiikassa ei Ruotsilan mukaan tapahdu oikeastaan juuri mitään, jos välivaalien voitto menee demokraateille. Ulkopolitiikkaansa Trump voi sen sijaan jatkaa samalla linjalla, vaikka demokraatit voittaisivatkin välivaaleissa.

Demokraatit ovat tuoreeltaan juhlineet Amerikan ”uutta päivää” ja republikaanien ”yksipuoluevallan” päättymistä. Lue lisää: ”Huomenna Amerikassa on uusi päivä” – ”Yksipuoluevalta loppuu Yhdysvalloissa”

LUE LISÄÄ:

”Donald Trump on tehnyt kaiken mitä lupasi” – Suomalaisasiantuntija: 90% kannattajista tyytyväisiä

Suomalaisprofessori: Demokraattien ja ”valkoisten republikaanien” jako syvenee – Naiset ovat vaalien voittaja

USA:n vaalit: Demokraatit ottavat edustajainhuoneen – republikaaneillekin menestystä