Suomessa rahapeliongelmiin ei haeta apua kovin helposti, kirjoittaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoissuunnittelija Minna Kesänen THL:n blogissa. Kesäsen mukaan avun löytäminen vaatii usein etsivän taitoja.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan ytimessä ei ole palvelujen runsas markkinointi”, Kesänen harmittelee.

Hän vaatiikin, että palvelut pitäisi saada ”pois piilosta”.

Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluiden verkkosivuilla palvelut on koostettu organisaation logiikan mukaisesti, jota Kesäsen mukaan voi asiakkaan olla vaikea seurata.

”Pitäisi esimerkiksi tietää, että Perusturva-otsikon alta löytyy mielenterveys- ja päihdepalvelut. Päihdepalvelujen alta löytyy maininta päihde- ja muista riippuvuuksista. Sitten pitää vielä tietää, että rahapeliongelmat ovat osa näitä ’muita riippuvuuksia’”, Kesänen kirjoittaa.

THL:n eriskoissuunnittelija arvioikin, että rahapeliongelmista kärsivien palvelujen luokittelu juuri päihdepalveluiksi saattaa muodostaa ylitsepääsemättömän esteen apua tarvitsevalle.

”Jos ei ole päihdeongelmaa, miksi mennä päihdepalveluihin? Leimautumisen pelko ja palvelujen maine saattavat pitkittää avunhakemista ja kärjistää ongelmia”, Kesänen toteaa.