Tiitisen listan ympärillä pyörivä kohu sai tänään yllättävän käänteen, kun Suojelupoliisi väläytti nimilistan avaamista "riippumattomille tutkijoille" viiden vuoden päästä. Saksa-historioitsija, professori Seppo Hentilä kertoo Uudelle Suomelle epäilevänsä, että listalta löytyvät nimet pysyisivät silti salassa julkisuudelta.

-Se jää nähtäväksi, millaisilla ehdoilla Supo listan näyttäisi. Voi olla, että käytettäisiin menettelyä, että tutkijat saisivat nähdä listan, mutta nimien julkistaminen ei silti kävisi, Hentilä pohtii Uudelle Suomelle.

-Silloin jäisi harkintavalta tutkijoille. He katsoisivat oman asiantuntemuksensa perusteella, ketkä olisivat ilmeisiä sellaisia tapauksia, että Stasi on seurannut heitä, mutta he eivät ole pitäneet aktiivisesti yhteyttä Stasiin.

Uusi Suomi ei keskiviikkona tavoittanut Supon päällikköä Ilkka Salmea kommentoimaan, millaiset ehdot hänen ehdotuksensa sisältää.

Hentilä sanoi aiemmin keskiviikkona, että henkilöiden, jotka eivät itsekään välttämättä tiedä olleensa yhteydessä Stasiin, oikeusturva ja maine olisivat vaarassa mikäli lista julkaistaisiin.

Tämän takia hän pitää Supon ehdotusta nimilistan tietojen siivilöimisestä tutkijoiden lävitse järkevänä. Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kirjoitti tänään näkökulmassaan, että hän voi olla yksi näistä henkilöistä.

Hentilä uskoo, että tutkijat pystyisivät olemaan vastuullisia tiedon kanssa.

-Minua ainakin kiinnostaa listan katsominen! Mutta tutkijalla pitää olla omat eettiset norminsa, ei saa hakea sensaatioita, Hentilä sanoo.

Supon päällikön Ilkka Salmen ehdotus tuli yllätyksenä sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus perusteli tänään salaamista sillä, että listan julkistaminen olisi haitallista ja vaarantaisi muun muassa tiedusteluviranomaisten yhteistyön.

Oikeuden päätös herätti tänään kiivasta kritiikkiä. Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka epäili STT:n mukaan, että Supo saattaa haluta pitää listan salassa, koska nimien joukossa on "joku isokenkäinen henkilö". Aikoinaan turhaan vakoilusta epäilty suurlähettiläs Alpo Rusi totesi asianajajansa välityksellä STT:lle, että KHO:n päätös kyseenalaistaa oikeuslaitoksen uskottavuuden.

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää katsoo, että korkein hallinto-oikeus hyväksyy ratkaisussaan Tiitisen listan kohtalosta suojelupoliisin näkemykset sellaisinaan. STT:n haastatteleman professorin mukaan oikeus piiloutuu ratkaisussaan Supon selän taakse.

-Itse pidän vähemmän todennäköisenä, että tämä asiakirja voisi vaarantaa valtion turvallisuutta. Sitä ei ole arvioitu ollenkaan, vaikka se olisi ydinkysymys, Mäenpää sanoo.

Kansanedustaja Tuulikki Ukkola (kok.) vaati listaa julkiseksi vaikka erillislain voimin. Hän jätti asiasta hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen.

Listaa pyytänyt Nelosen toimittaja Susanna Reinboth oli pettynyt oikeuden ratkaisuun. Oikeustoimittajan mielestä näyttää olevan mahdotonta voittaa suojelupoliisia KHO:ssa.