Koronavirustartuntojen huippu saattaa Keski-Euroopassa osua touko-kesäkuun vaihteeseen ja Suomessa hieman myöhempään kesään, arvioi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

"Jos eurooppalaiset arviot pitävät paikkansa, niin silloin se on suurin piirtein näin. Olemme hiukan jäljessä siitä, mikä on Keski-Euroopan tilanne", hän sanoo viitaten kansallisten hallitusten ja viranomaisten arvioihin.

"Voi olla, että kesälomakausi myös vaikuttaa siihen, miten tämä etenee. Kun koulut ovat kiinni, tyypillisesti infektioita on kesäaikaan vähemmän."

Suomessa vahvistettiin maanantaina 10 uutta koronavirustartuntaa.

Tähän mennessä tartuntoja on Suomessa todettu yhteensä 33. Suurin osa tapauksista on ollut lieviä, mutta jotkut sairastuneet ovat tarvinneet sairaalahoitoa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä varmistui kolme tartuntaa ja Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä kussakin todettiin yksi tapaus. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoi kolmesta tartunnasta.

Kanta-Hämeen tapauksessa kansalaisopiston opettaja oli matkaillut Pohjois-Italiassa ja alkoi oireilla muutaman päivän kuluttua. Samana iltana hän oli ollut myös opettamassa Forssassa kolmea ryhmää, jotka lasketaan altistuneiksi lähikontakteiksi.

31 opiskelijaa määrätään kahden viikon kotikaranteeniin. Opettajan kanssa samalla lennolla palanneita ei pidetä altistuneina tartunnalle, sillä oireet alkoivat monta päivää myöhemmin.

Helsingissä Lauttasaaren ala-asteella on koulun henkilökuntaan kuuluneella henkilöllä varmistunut koronavirustartunta. Karanteenissa on noin 60 henkilöä.

Viikonlopun aikana kerrottiin myös Kangasalla Tampereen lähellä sijaitsevan koulun sulkemisesta viikoksi, kun koulun opettajalla todettiin koronavirustartunta. Altistuneita on noin 90.

HUS:n Lehtonen katsoo, että virus saattaa kiusata pitkään.

"Hi-virus on pyörinyt maailmassa lähes 40 vuotta, eikä siihen ole rokotusta saatu. Olemme saaneet uuden taudin kiusaksemme. Se pyörii epidemia-aaltoina, kunnes joku keksii siihen lääkkeen tai rokotteen."

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uutissuomalainen.

LUE SEURAAVAKSI: