Suomen hävittäjähankinta näyttää asiantuntijan mukaan kaksintaistelulta.

Amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35 on kalliimpi ja kyvykkäämpi kandidaatti. Ruotsalaisen Saabin Gripen E/F on edullisempi pohjoismainen vaihtoehto.

Näin arvioi ilmailu- ja puolustusalan konsulttiyhtiön Teal Groupin analyytikko Richard Aboulafia.

”On vaikea valinta, halutaanko maailmanluokan minimiratkaisu, joka hoitaa hommansa, vai haetaanko jotain, jossa on enemmän kyvykkyyttä”, sanoo Aboulafia.

Minimiratkaisu olisi Gripen. Kyvykkäämpi ratkaisu olisi F-35.

Suomi on linjannut, että se tekee hävittäjähankinnan suorituskyky edellä. Saab ei suostu suorituskyvyn vertailuun amerikkalaisiin nähden.

”Emme tee sellaisia vertailuja. Puhumme omista laitteistamme”, sanoo Saabin konsernijohtaja Håkan Buskhe.

Lue myös: ”Suhoin tuhoamisessa meillä on musta vyö” – Ruotsin ilmavoimien komentaja hehkuttaa hävittäjäehdokas Gripeniä

Hävittäjien yksikköhintojen arviointi on hyvin vaikeaa, koska yksiselitteisiä listahintoja ei julkaista.

Aboulafian mukaan Gripen E:n lähtöhinta on noin 60 miljoonaa dollaria. Lockheed Martin on lupaillut, että F-35:n yksikköhinta tippuisi kohti 80 miljoonaa dollaria 2020-luvun vaihteeseen mennessä.

”Hintaan nähden Gripen on melko vakuuttava kone. Se ei jää jälkeen taistelukyvyssä eikä aseissa. Sen puutteita kalliimpaan F-35:een verrattuna ovat Nato-sopivuus, sensoreiden kokonaiskyvykkyys sekä häiveominaisuudet.”

Buskhe tosin vakuuttaa, että Gripen on täysin Nato-yhteensopiva ja että koneeseen on asennettu parhaat mahdolliset sensorit.

Hintapyörittelyä hankaloittaa se, että hankinta on iso kokonaisuus. Siinä ostetaan monitoimihävittäjiin perustuva asejärjestelmä tutkineen, sensoreineen, aseineen ja muine varusteineen.

Suomen suuntaan Gripen-kampanjaa vetävän Saabin Magnus Skogbergin mukaan yhtiö on ”sitoutunut kiinteään hintaan ilman piilokustannuksia”, jos esimerkiksi asejärjestelmien integroinnissa tai muussa ilmenisi ongelmia.

Suomen minimivaatimuksena on 64 konetta. Saab tarjoaa 52:ta yksipaikkaista Gripen E:tä ja 12:ta kaksipaikkaista Gripen F:ää. Ruotsi on ostamassa vain yksipaikkaisia Gripen E-koneita 60 kappaletta.

Gripenin testilentäjän André Brännströmin mukaan pilottikoulutus hoituu pitkälti simulaattoreilla. Kaksipaikkaisilla koneilla on kuitenkin rooli myös operaatioissa, joissa pilotti lentää ja takapenkkiläinen hoitaa muita järjestelmiä.

Elinkaarikustannuksilla on iso rooli. Hankintahinta voi olla alle puolet kokonaiskustannuksista.

Ostopäätöksen jälkeen koneita pitää olla varaa myös huoltaa, ylläpitää ja lentää. Koneen kyvykkyyksien päivittäminen on tärkeää, kun hävittäjä hankitaan jopa 40 vuodeksi eteenpäin ja teknologinen kehitys kiihtyy eksponentiaalisesti.

Ruotsin valtio ja Saabin omistajasuku Wallenbergit ovat sitoutuneet panostamaan Gripen E:n kehittämiseen pitkälle tulevaisuuteen. Ilmavoimien komentajan Mats Helgessonin mukaan Ruotsin suunnitelmissa on käyttää Gripen E:tä jopa 2060-luvulle saakka.

Saab lupaa kaupan kylkiäisinä teollista yhteistyötä: hävittäjien huolto ja ylläpito pystyttäisiin tekemään pitkälti Suomessa. Suomessa myös koottaisiin koneita ja kehitettäisiin teknologioita.

Saabin mukaan Gripeneitä pystyy myös päivittämään ilman pitkiä elinkaarihuoltoja, joissa kone pitäisi lähettää kuukausiksi ulkomaille.

Kriisiajan huolto- ja toimitusvarmuuden lisäksi voitot ja verot jäisivät Suomeen kotimaisesta työstä.

Ruotsin kannattaa tehdä Suomelle edullinen tarjous, jotta se saa naapurin jakamaan kustannuksia. Vaihtoehtona on, että maat tekevät yhteistyötä ja järjestelmiä on kaksi.

LUE LISÄÄ:

Hävittäjähankinta: Vasemmistoliitolta painava ehto Suomelle – Vain ruotsalainen Gripen kelpaa?

Jukka Tarkka sivaltaa hävittäjähankintojen arvostelijoita: ”Vähän eri asia kuin loton voittonumeroiden arvaaminen”

Nyt löytyi maailman tehokkain hävittäjä – Suomen HX-ehdokkaat menestyivät ilmasotalehden vertailussa