Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi, että Suomen paluu parhaan luottoluokituksen maiden joukkoon eli niin sanottuun kolmen A:n kerhoon karkasi lauantaina kauas, kun luottoluokittaja Fitch pudotti Suomen luokitusnäkymiä.

Lue lisää:

Suomi putosi arvostetusta kolmen A:n luottoluokituksen maiden kerhosta vuonna 2014. Ruotsi, Norja ja Tanska sitä vastoin kuuluvat edelleen kolmen A:n ryhmään, samoin euromaista Saksa, Luxemburg ja Hollanti.

Fitch pudotti Suomen luottoluokitusnäkymät vakaiksi, kun ne aikaisemmin olivat myönteiset. Luottoluokitusnäkymät ennakoivat luottoluokituksen mahdollisen muutoksen suuntaa. Myönteiset näkymät ennakoivat luokituksen paranemista, vakaat luokituksen pysymistä ennallaan.

”Kauas karkaa taas Suomen paluu korkeimpaan luottoluokitukseen. Fitch laski Suomen näkymät, syinä hallituksen löysä finanssipolitiikka, rakenneuudistusten hyytyminen, kikyn vesittyminen ja poliittisen epävakauden kasvu. Nyt tarvitaan nopeita toimia ihan toiseen suuntaan”, von Gerich kommentoi Twitterissä.

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi, että myönteiset näkymät olisivat edellyttäneet luokituksen nostoa reilun vuoden päästä.

”On selvä, että tähän ei ole edellytyksiä. Vakaa näkymä nyt realistinen, mutta vähitellen riskit laskuun kasvavat”, hän toteaa.

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna puolestaan huomauttaa, että jos Suomen valtion kansainväliset luottoluokitukset heikkenevät, niin kaikkien suomalaisten, sekä yhteisöjen että yksityishenkilöiden, pitkäaikaisen rahoituksen riskit nousevat.

Fitch varoittaa Suomea kahdesta asiasta: julkisesta velasta ja väestön ikääntymisestä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) mukaan luottoluokittajan reaktio kirittää hallitusohjelman määrätietoista toteuttamista.

”Se tarkoittaa työllisyystavoitteessa pysymistä. Myös sote- ratkaisu täytyy saada valmiiksi”, hän linjaa Twitterissä.

Suomen työllisyysaste oli viime vuonna 72,6 prosenttia, kun se vuonna 2018 oli 71,7 prosenttia. Työllisyysasteen trendiluku oli joulukuussa 73,0 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,7 prosenttia. Sanna Marinin (sd) hallituksen tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste.

Lue lisää: