Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen varoittaa vakavaan sävyyn koronatilanteesta. Hänen mukaansa tartuntamäärät ovat kaikkialla lähteneet uudelleen kasvuun rajoitusten purkamisen seurauksena.

”Koronavirusepidemian torjunta on kestävyyslaji, jossa hallitusten pitäisi malttaa ja väestön jaksaa ylläpitää tartuntoja estävää elämäntapaa, kunnes rokote tätä yleisvaarallista tartuntatautia vastaan on saatavilla”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Lehtonen sanoo, että koronaepidemian torjunta väestötasolla on sinänsä varsin yksinkertaista. Kolmella perustoimenpiteellä eli hyvällä käsihygienialla, etäisyyden pidolla ja kasvomaskien käytöllä voidaan hänen mukaansa estää suuri osa tartunnoista.

“Kun noihin torjuntatoimiin yhdistetään mahdollisten koronapotilaiden testaus, altistuneiden onnistunut jäljitys sekä tartuntavaarallisten henkilöiden riittävän pitkä karanteeni, on koronavirusepidemian toinen aalto täysin estettävissä. Kiina, Etelä-Korea ja Singapore ovat esimerkkejä maista, joissa uudestaan lisääntyneet koronatartunnat on pystytty menestyksellisesti tukahduttamaan.”

Suomen hallitusta Lehtonen moittii liian nopeasta rajoitusten purkamisesta. Hän muistuttaa Euroopan komission suosittavan toimimaan rajoitusten purussa maltillisesti ja seuraamaan yksittäisten rajoitusten purkamisen vaikutusta ennen uusia purkutoimia.

“Onkin valitettavaa, että maamme hallitus ei ole noita komission suosituksia noudattanut, vaan on varsin nopealla aikataululla ja ilman riittävän pitkää seurantaa purkanut keskeiset taudin leviämisen rajoitustoimet. Minusta oli kieltämättä hiukan ihmeellistä, kun esimerkiksi kesäkuussa haastateltu oikeusministeri melkeinpä riemuitsi siitä, että väestöä suojaavista rajoitustoimista päästiin eroon, vaikka valtiosääntömme pitäisi käsittääkseni suojella jokaisen henkeä ja terveyttä eikä koronavirusta”, Lehtonen ryöpyttää.

Hänen mukaansa on ”melkoisen uskaliasta” poistaa Suomessa isojen yleisötapahtumien kokoontumisrajoitus elokuun alussa melkein samaan aikaan, kun väki palaa lomilta töihin ja koululaiset aloittavat syyslukukauden.

“Rajoitusten purun huono ajoitus suosii koronaviruksen leviämistä väestöön, kun viruksen kantajia kuitenkin väestössä edelleen on. Syksyn alkaessa meillä ei itse asiassa ole jäljellä juuri mitään virallisia rajoitustoimia, joilla koronaviruksen leviämistä väestöön hallituksen toimin pyrittäisiin estämään. Maailmalla koronavirusinfektioon sairastuneiden ja kuolleiden määrä kuitenkin jatkaa kasvuaan.”

Lehtonen korostaa, että virallisten rajoitustoimien loppumisesta huolimatta koronavirukselta pitää edelleen suojautua.

”Kasvomaskin käyttö täyteen pakatuissa julkisissa liikennevälineissä on sekin ihan sallittua”, hän toteaa.