Sote-firmoja edustavat järjestöt ovat Talouselämän kyselyn mukaan antaneet vuoden sisällä kymmeniä tuhansia euroja vaaliehdokkaille.

”Mehiläinen on ostanut joitakin yksittäisiä lippuja monen eri puolueen eri ehdokkaiden vaaliseminaareihin”, vastasi Mehiläisen viestintäpäällikkö Laura Martinsuo.

Talouselämä pyysi tietoja summista ja tuetuista ehdokkaista.

”Tuen antaja ei vaalirahoituslainsäädännön mukaan yksipuolisesti voi julkistaa vaalitukea, jos se jää lainsäädännössä määritellyn rajan alle”, Martinsuo vastasi.

Mehiläisen tulkinta Suomen laista on hyvin erikoinen.

Vaali- ja puoluerahoitusvalvonnasta vastaavan Valtion taloudentarkastusviraston johtavan tilintarkastaja Pontus Londeninmukaan vaalirahoituslaki ei velvoita lahjoittajia vaikenemaan antamastaan tuesta.

Terveystalo, Attendo ja Esperi kiistivät antaneensa vaalitukea ja Pihlajalinna ei vastannut kyselyyn.

Suurten sote-firmojen rahaa menee ehdokkaille välillisesti, koska ne ovat mukana alan edunvalvontajärjestöissä Lääkäripalveluyritykset ry:ssä ja Hyvinvointiala HALI ry:ssä.

Molemmat yhdistykset ovat tukeneet yhdessä ehdokkaita osallistumalla näiden maksullisiin seminaareihin.

Lääkäripalveluyritykset ry ja Hyvinvointiala HALI ry ovat käyttäneet viime vuoden keväästä lähtien noin 43 000 euroa ehdokkaiden ja puolueiden tilaisuuksien ja seminaarien osallistumismaksuihin.

Hyvinvointiala HALI:n toimitusjohtajan Ulla-Maija Rajakankaan mukaan kyseessä on "demokratian tukeminen".

Rajakangas kertoo kiertäneensä poliitikkojen seminaareja paljon ja useiden vuosien ajan.

"Niissä on kyllä parantunut taso tosi paljon."

Lue koko juttu Talouselämästä.

Lue myös:

Näkökulma: 872,34 euroa ilmoituksessa – Äänikuningattarella erikoinen ”nollabudjetin” kampanja

Li Andersson kieltäytyi 2500€:n vaalituesta – TE: Sote-bisnekseen lähteneellä Tradekalla ainakin 90000€:n potti vasemmistoehdokkaille