Suomalaiset ovat huolettomia matkailijoita, vaikka tietoturvarikokset ja identiteettivarkaudet ulkomailla lomaillessa ovat lisääntymään päin. Deloitten selvityksestä käy ilmi, että suomalaisilla olisi parannettavaa tietoturvakäyttäytymisessään lomalla.

Kyselyyn vastanneista kolmannes ei reagoi, jos tarjoilija poistuu näkyvistä laskua maksettaessa ravintolassa. Pankkitilinsä tarkastaa väärinkäytösten varalta matkan jälkeen 46 prosenttia vastaajista.

Julkista langatonta verkkoa on käyttänyt viimeisen vuoden aikana 73 prosenttia, mutta suojausasetukset on tarkastanut vain joka viides.

Lähes puolet suomalaisista taas lisää kuviinsa sijaintitiedot sosiaalisessa mediassa. Deloitten kyselyyn vastasi 673 suomalaista maalis-huhtikuussa.

–Lomalla pidetään hauskaa eikä murehdita ikäviä asioita, joten monet matkustajat unohtavat tietoturvan. Turisti on lomaillessaan yhtä alttiina tietoturvarikollisuudelle kuin muullekin rikollisuudelle. Tämä koskee sekä luottokortin käyttöä, henkilökohtaisten tietojen antamista hotelleille ja kirjautumista julkisiin Wi-Fi-verkkoihin, Deloitten riskienhallinnan partneri Antti Herrala sanoo tiedotteessa.

Hän antaa kuusi vinkkiä tietoturvan parantamiseen matkan aikana:

1. Älä luovu passistasi. Älä anna passia säilytettäväksi hotellille tai vuokraamolle. Hotelleilla on oikeus pyytää passi tarkistettavaksi tai ottaa siitä valokopio.

2. Älä päästä luottokorttia silmistäsi. Suojaa tietosi pankki- tai luottokortilla maksaessa. Älä koskaan luovuta maksukorttia henkilökunnalle takahuoneeseen. Kuoleta varastettu luottokortti, vaikka saisitkin sen takaisin.

3. Älä käytä julkisia latauspisteitä. Päivitä mobiililaitteesi kotona ennen matkalle lähtöä, jotta suojaukset ovat viimeisimmät. Yleisen latauspisteen virtalähde tai laturi voi olla hakkeroitu.

4. Käytä vain suojattua WiFiä. Sammuta matkapuhelimen automaattinen kirjautuminen WiFi-verkkoihin. Katkaise sähköpostien automaattinen synkronointi ja muut luottamukselliset tiedostopäivitykset.

5. Julkaise kuvat somessa vasta kotona. Viattomalta tuntuva kuva ja siihen yhdistetyt sijaintitiedot saattavat houkutella murtovarkaita.

6. Pidä tilitietoja silmällä. Tarkista pankkitilisi heti lomalta palattuasi.