Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n neuvonantaja Lauri Lamminmäki maalaa yhtiön blogissa karun kuvan Suomen kuntien tilanteesta.

Lamminmäki on aiemmin toiminut Kuntaliiton yhteysjohtajana. Hän kirjoittaa, että koronakriisi on vienyt jo valmiiksi heikossa hapessa olevat kunnat hengityskoneeseen.

"Riskiryhmässä ovat erityisesti ne kunnat, joissa alijäämiä on kertynyt jo vuosien ajan. Maaseudun vanhenevat pikkukunnat sekä rakennemuutospaikkakunnat kohtaavat kriisin myös ensimmäisten joukossa. Ongelmat ovat niin pahoja, että kaikki eivät enää selviä”, hän kirjoittaa.

Lamminmäki listaa, mitä tulossa olevat sopeutustoimet tarkoittavat kuntalaisten arjessa:

”Hallituksen lähes 20 miljardin elvytystoimet kasvattavat julkisen talouden menoja ja velanottoa. Kunnissa tiedetään jo kokemuksesta, että laskun maksaminen on vielä edessä. Elvytysjuhlien jälkeen alkavat rajut sopeutustoimet, jotka kuntien arkielämässä tarkoittavat jälleen palveluverkkojen karsimista, henkilöstövähennyksiä, omaisuusjärjestelyjä ja muita poliittisesti epämiellyttäviä päätöksiä. Sama haaste on edessä myös sote-maakunnilla ja niiden päättäjillä, jos maakunnat päätetään perustaa.”

LUE MYÖS:

”Sote-uudistuksesta odotetaan patenttilääkettä kaikkiin julkisen talouden ongelmiin. Uudistus ei kuitenkaan tuo yhtään uutta rahaa tai käsiä palvelujen tuottamiseen. Uuden hallinnon rakentamisen sijasta huomio tulisikin keskittää nykyisen kuntajärjestelmän toimintaedellytysten varmistamiseen ja sen elinkelpoisten osien pelastamiseen”, Lamminmäki jatkaa.

Lamminmäen mukaan koronan laskua maksetaan kunnissa vielä pitkään huolimatta hallituksen lisätalousarvion 1,4 miljardin tukipotista.