Italian toiseksi suurimman pankin Unicreditin Euroopan pääekonomisti Marco Valli kuvailee Italiaan perjantaina nimitettyä uutta hallitusta tasapainoiseksi, mutta sen politiikasta on kuitenkin odotettavissa turbulenttia ja riitaisaa.

Vallin mukaan populististen Viiden tähden liikkeen ja Legan hallitusta tasapainottaa se, että mukana on muutama politiikan ulkopuolelta tuleva teknokraattiministeri, kuten pääministeri Giuseppe Conte, valtiovarainministeri Giovanni Tria ja ulkoministeri Enzo Moavero Milanesi.

Samalla Valli kuitenkin huomauttaa, että Viiden tähden liikkeen ja Legan sorvaama hallitusohjelma pitää sisällään huolestuttavia kohtia, erityisesti julkisen talouden ja finanssikurin osalta.

Hän listaa sunnuntai-iltana julkaisemassaan katsauksessa kolme riskiä, jotka liittyvät hallituksen kokoonpanoon ja hallitusohjelmaan.

–Ensinnäkin Italialla on nyt heikko pääministeri (Giuseppe Conte) ja kaksi vahvaa varapääministeriä (Legan johtaja Matteo Salvini ja Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio). Tämä omituinen rinnakkaiselo tuo haasteita, koska se saattaa heikentää Conten kykyä johtaa hallituksen toimintaa johdonmukaisesti heti, kun hallitusohjelmasta tulee riitaa, Valli kirjoittaa.

Toinen riski on Vallin mukaan se, että hallituskoalition hajoamisen todennäköisyys on suuri.

–Uusien vaalien ja vaalikampanjan mahdollisuus hidastaa molempien puolueiden muuttumista oppositiopuolueista vastuullisiksi hallitustoimijoiksi. Tämä vahvistaa myös kummankin taipumusta ajaa omia etujaan poliittisesta ohjelmasta päätettäessä. Tämä kasvattaa riskiä vastakkainasettelusta muiden Euroopan maiden kanssa ja vaikuttaa ponnisteluja hallitusohjelman virtaviivaistamiseksi.

Kolmas riski Vallin listalla on Legan Matteo Salvinin ja Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maion lausuntojen vastakkaisuus ja kärjekkyys. Hän muistuttaa Salvinin pitäneen kiinni eurokriittisyydestään koko hallitusneuvottelujen ajan, kun taas Di Maio on loiventanut omia kantojaan tarvittaessa.

Mainittuja riskejä loiventaa Vallin mukaan Italian instituutioiden, erityisesti presidentti Sergio Mattarellan asema, sekä se, ettei euroero kovista lausunnoista huolimatta ole virallisesti uuden hallituksen ohjelmassa.

–On syytä myös muistaa, että suurin osa Legan kannattajista on Pohjois-Italian vaurailta alueilta, joilla äänestäjät nopeasti lähtisivät vastustamaan suunnitelmia euroeroa. Legaa on enemmän äänestetty siksi, että puolueen toivotaan leikkaavan veroja ja ottavan tiukemman kannan maahanmuuttoon ja turvallisuuteen, Valli kommentoi.

Aberdeen Standard Investmentsin päästrategi Andrew Milligan arvioi Uudelle Suomelle lauantaina, että Italian tilanne saattaa pahimmillaan vaikuttaa Euroopan keskuspankin EKP:n rahapolitiikkaan. Valli ei pidä tätä todennäköisenä.

–EKP ei, eikä sen pidäkään, muuta rahapolitiikkaansa näiden tapahtumien takia, jos ne eivät vaikuta koko euroalueeseen. EKP:n toimet riippuvat siitä, missä määrin Italian tilanne vaikuttaa koko euroalueen kasvunäkymään ja inflaatiotavoitteeseen.

Italialaistietojen mukaan EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kuitenkin esti M5S:n ja Legan ensimmäisen hallitusyritelmän viikko sitten. Fanpage.it:n tietojen mukaan Draghi soitti presidentti Mattarellalle ja pyysi estämään eurokriitikkona tunnetun professori Paolo Savonan nimityksen valtiovarainministeriksi. Uudessa hallituksessa Savona on Eurooppa-ministeri.

Draghi on puuttunut Italian hallituskuviohin aikaisemminkin. Vahvistamattomien italialaistietojen mukaan juuri Draghi oli ex-pääministeri Silvio Berlusconin eron taustalla vuonna 2011.

Lue myös:

Karu varoitus Italian tilanteesta: ”Suomalaisten politiikkojen kannalta kriisi olisi erittäin vaikea”

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Asiantuntijat: ”Riski ei ole täysin nollassa”