Vuokra-asuntoja rakennuttava A-Kruunu kaipaa lisää joustavuutta asuntojen rakentamiseen. Nykymääräykset vain lisäävät vaatimuksia siitä, mitä asunnoissa ja taloissa pitää olla, ja kaikki tämä vaikuttaa asumisen hintaan.

”Nyt tehdään kaikkea kaikille periaatteella, eikä asukkaalla ole mahdollisuutta valita sitä, mistä hän olisi halukas maksamaan”, sanoo A-Kruunun rakennuttamisjohtaja Eero Lehtomäki yrityksen verkkosivuilla julkaistussa jutussa.

Lue myös:

Esimerkiksi kaavaan merkityt pysäköinti- ja jäteratkaisut tai rakennusten massoittelu vaikuttavat hintaan. Uusin rakennuskustannuksia nostava tekijä on sähköautojen latauspisteet. Pienistä puroista kertyy lopulta iso potti ja asukkailla on lopulta hyvin vähän mahdollisuutta vaikuttaa omaan asumisensa hintaan.

”Monikaan asukas ei ymmärrä, että asuessaan vaikka 50-neliöisessä kaksiossa hän maksaa jopa 35 neliöstä muuta tilaa”, Lehtomäki sanoo jutussa.

”Usein ajatellaan että eihän pieni lisäys maksa paljoa, mutta kun niitä pieniä tekijöitä on paljon, hinta nousee kovaksi.”

”Loppukäyttäjä maksaa aina kaikki rakentamisen ratkaisut.”

Lue seuraavaksi:

Lehtomäki uskoo, että yhteisten tilojen sijaan moni haluaisi varmaan mieluummin lisää tilaa asuntoonsa.

Lehtomäki ja A-kruunun projektipäällikkö Jouni Isomöttönen muistuttavat, että asukas joutuu aina maksamaan kustannuksia myös yhteisistä tiloista.

Esimerkiksi Suomen kalleimmat ja halutuimmat asunnot ovat parvekkeettomissa Helsingin kantakaupungin taloissa. Hyvä sijainti riittää korvaamaan asunnon mahdolliset puutteet, sanoo Isomöttönen.

Vuonna 2014 perustetulla A-Kruunulla on 1 097 asuntoa Helsingin seudulla. Rakenteilla asuntoja on 854 ja suunnittelussa 1 150.

Valtio on asettanut A-Kruunun tehtäväksi asuntotuotannon lisäksi asumisen innovaatioiden ja puurakentamisen edistämisen.

Lue seuraavaksi: