Italian hallituksen ensi vuoden budjettiesitystä pidetään ensiarvioissa jyrkästi Euroopan unionin kasvu- ja vakaussopimuksen vastaisena.

Maanantai-iltana julkistettujen tietojen mukaan budjettialijäämä paisuu ensi vuonna 2,2 prosenttiin ja julkinen velka reiluun 135 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Komission Italialle asettama tavoite on ollut, että alijäämä supistuu tänä vuonna 2,04 prosenttiin ja ensi vuonna 1,8 prosenttiin. Viime vuonna alijäämä oli 2,1 prosenttia bkt:sta. Lisäksi Italian velka, tänä vuonna reilut 132 prosenttia bkt:sta, on jo ennestään yli kaksi kertaa suurempi kuin kasvu- ja vakaussopimuksessa kirjataan.

”Tämän hyväksyminen on aika paljon pyydetty Brysseliltä”, eräs nimettömänä pysyttelevä italialaisekonomisti kommentoi.

Suurta huomiota on herättänyt Italian pääministerin Giuseppe Conten maanantainen ilmoitus, jonka mukaan hallitus on ”löytänyt” budjetin rahoituksesta uupuneet 23 miljardia euroa. Conte ei ole sanallakaan tarkentanut, mistä rahat tulevat eikä ylipäänsä muutenkaan, miten budjetissa listatut toimet aiotaan rahoittaa.

”Hallitus antaa ymmärtää, että rahat ovat koko ajan olleet jossakin, mutta nyt ne on löydetty ja tuotu julki. Itse asiassa nämä 23 miljardia euroa kerätään uusilla veroilla ja julkisen talouden leikkauksilla. Lyhyesti sanottuna, ne on päätetty ottaa veronmaksajien taskusta”, taloustieteen proferssori, ekonomisti Fabio Sabatini kommentoi ja pitää Conten lausuntoa ”naurettavana”.

Salkunhoitaja Davide Serra puolestaan viittaa Conten maanantaina antamaan haastatteluun, jossa Italian pääministeri kertoo, ettei ole ”koskaan avannut matematiikan kirjaa”.

”Tämä selittää kaiken”, Serra kuittaa Twitterissä.

Italian tilanne on vakava, jos Euroopan komissio ei hyväksy ensi vuoden budjettiesitystä. Euroalueen kolmanneksi suurinta taloutta uhkaa siinä tapauksessa automaattinen arvonlisäveron korotus, jonka on varoitettu hyydyttävän kotimaisen kysynnän. Se vaikuttaisi negatiivisesti koko euroalueeseen.