Asteroidi Apophis tuskin törmää Maahan vuonna 2029, laski Nasa vuonna 2004. Ei niin, mutta vuonna 2036 näin voi tapahtua, väittävät venäläiset avaruustutkijat nyt.

Venäläisraportin mukaan Apophis törmäisi maapalloon 13. huhtikuuta 2036, jos se osuisi niin sanottuun painovoima-avaimenreikään kulkiessaan Maan ohitse vuonna 2029. Maapallon painovoima vaikuttaa avaimenreiässä niin, että se voisi heilauttaa Apophiksen pois kurssiltaan ja saada sen kiertämään päin planeettaamme seitsemän vuotta myöhemmin.

Nasan mukaan venäläisten hahmottelema skenaario on erittäin epätodennäköinen.

–Teknisesti he ovat oikeassa siinä, että on olemassa mahdollisuus, että vuonna 2036 Apophis törmää Maahan. Mutta todennäköisyys törmäykselle on vain yksi 250000:sta, sanoi Nasan edustaja Donald Yeomans Space.comille.

Yeomans myöntää, että venäläiset ovat laskeneet avaimenreiän vaikutuksen päivälleen oikein. Todennäköisyys sille, että 270-metrinen asteroidi törmäisi itseään pienempään avaimenreikään, on Nasan mukaan kuitenkin minimaalinen.

Yeomansin mukaan vuonna 2029 on joka tapauksessa edessä ”aikamoinen tapaus”, koska Apophis ohittaa maapallon harvinaisen läheltä. Niinpä asteroidia aiotaan tarkkailla jo sen ohittaessa maan vuodenvaihteessa 2012–2013. Jos se tuntuu olevan törmäyskurssilla, Nasa valmistautuu muuttamaan asteroidin kurssia esimerkiksi törmäämällä siihen avaruusaluksella.