Helsingin Viikistä uudisasuntoja ostaneet luottivat RS-kohteen turvallisuuteen. Tappiolle jäänyt ostaja toivoo muiden muistavan riskit.

Huhtikuussa Kauppalehti kertoi Helsingin Viikinmäkeen rakennettavasta uudiskohteesta, jonka rakennuttajan konkurssi jätti asunnonostajat tukalaan tilanteeseen.

Yksi asunnonostajista oli Ritva Isteri, joka ehti maksaa asunnosta taloyhtiö Viikinmäen Portaissa 104 000 euroa. Maaliskuussa Viikinmäen kallioille asuntoja rakentanut Rakennus Omera Oy hakeutui konkurssiin, sillä yritys oli maksukyvytön.

Nyt kohteelle löytyi ostaja, ja asukkaat välttyvät pahimmillaan yli 100 000 euron tappioilta. Toivo Groupin konserniyhtiö As Oy Helsingin Viikin Loisto osti keskeneräisen kohteen heinäkuussa.

Toivo Group vahvistaa kaupan, muttei kommentoi kokonaiskauppahintaa ja siihen liittyviä eriä. Kohteeseen valmistuu vuokra-asuntoja, eli ostajat jäävät ilman asuntoa.

Isterin mukaan ratkaisu oli helpotus, mutta ”ei mikään jippii-tilanne”.

”Tämä ei ollut pahin mahdollinen lopputulema. Toki toivoin, että olisin saanut asunnon.”

Isterin mukaan asunnon jo ostaneille luvattiin maksaa takaisin 74 prosenttia maksetusta summasta.

Tappiota Isterille jäi lakimiesten ja rakennusvalvojien palkkiot mukaan laskien noin 30 000 euroa.

Toisaalta kaikki 11 asunnonostajaa olivat Isterin mukaan yksimielisiä tarjouksen hyväksymisestä. Asianajajan mielestä tarjous oli kohtuullisen hyvä, ja siinä mielessä ostajat voivat olla ainakin hieman helpottuneita.

Isteri kertoo odottaneensa, että kohteelle löytyisi lopulta toinen rakennuttaja, sillä tavallisesti kohteita ei jää Helsingissä kesken.

Tarjouksesta kuultuaan Isteri soitti Toivo Groupille tiedustellakseen, mikä on asunnon kohtalo. Yhtiöstä kerrottiin, että kohde ostetaan sijoitusmielessä vuokra-asunnoiksi.

RS-järjestelmä petti

Viikinmäen kohde oli niin sanottu RS-kohde (Rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema). Järjestelmä on yleistynyt uudisrakennusbuumin siivittämänä, ja sen tarkoitus on varmistaa, että kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan.

RS-järjestelmän osana ovat vakuudet, jotka perustajaosakkaan on talletettava konkurssin ja rakennusvirheiden varalta. Ongelmien sattuessa vakuuksien tulisi suojata ostajaa.

Myyjä oli korostanut RS-kohteen turvallisuutta Isterille ostovaiheessa.

Viikinmäen asunto-osakeyhtiön RS-vakuudet olivat kuitenkin vain 400 000 euroa, eli täysin riittämättömät.

Isterin mukaan turvallisena mainostetun järjestelmän pettäminen söi luottamusta.

”Jos lukee kuluttajansuojaviraston kuvausta RS-vakuuksista, siitä saa tosi turvallisen kuvan. Mutta eipä ollut, se olen kantapään kautta itse todennut”, Isteri kertoo.

”Sen takia halusinkin tuoda tätä julki. Eihän kukaan halua riskillä asuntoa ostaa. Toivon että ihmiset, jotka ovat vastaavassa tilanteessa, muistavat tämän.”

Nyt Isteri asuu vuokralla ja asunnonhankkimissuunnitelmat ovat toistaiseksi jäissä. Omistusasunnon ostamista hän ei kuitenkaan sulje pois täysin.

”Jos ostan uudiskohteen, ostaisin kyllä isommalta rakennuttajalta."

Huolenaiheena on muun muassa ylikuumentunut asuntorakentaminen.

”Ehkä tämä ei ole ainoa, joka menee konkurssiin.”