Asuntojen hinnat koskettelevat jo pohjalukemia, arvioi Hypon asuntorahoitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen. Hänen mukaansa hintapudotus on ollut niin suuri ja nopea, että vähitellen aletaan olla pohjissa.

”Kyllä uskaltaisin sanoa, että pohjilla ollaan, ja tästä sitten pikku hiljaa lähdetään viimeistään ensi vuoden alussa toipumaan”, Kuosmanen arvioi Markkinaraati-ohjelmassa.

Suuri kysymys on ensi vuosi

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola on eri linjoilla. Hän huomauttaa, että tilanteeseen johtaneet tekijät, kuten sota Ukrainassa, eivät ole poistuneet, eivätkä syksy ja joulunaika muutoinkaan ole vilkkainta aikaa asuntomarkkinoilla. Hän uskoo, että asuntojen hinnat jatkavat laskuaan.

”Se näyttää paitsi mahdolliselta myös jossain määrin ihan todennäköiseltäkin.”

Asuntomarkkina on nyt selkeässä laskussa, eikä ole mitenkään harvinaista, että laskusykli kestää muutaman vuoden, hän huomauttaa. Suuri kysymys on Metsolan mukaan se, mitä taloudessa tapahtuu ensi vuonna.

”Jos tästä lama tulee, eivät nämä vielä niitä lamalukuja ole. Ne nähdään sitten myöhemmin.”

Pienillä paikkakunnilla ja keskisuurissa kaupungeissa on Metsolan mukaan merkittävä huoli siitä, ettei nousuun edes enää palata.

Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes puolestaan on havainnut hinnoissa Turussa, Tampereella ja Oulussa jo pientä positiivista virettä, mutta pääkaupunkiseudulla trendi näyttää vielä aika synkältä. Hänen mukaansa on vaikea arvioida, onko pahin vielä edessä.

Millainen riski on kahden asunnon loukku?

Asuntojen markkinointiajat pitenevät koko ajan, ja esimerkiksi Helsingissä markkinointiaika on keskiarvoltaan jo liki 90 vuorokautta. Hughes huomauttaa, että luvuissa näkyy se, että ihmiset pyrkivät välttämään kahden asunnon loukkua. Kiipeli on monelle tuttu 1990-luvun lamasta.

”Ensin pitää saada oma asunto myytyä, jotta voi ostaa, ja se pidentää varmasti sitä myyntiaikaa.”

Metsola sanoo suoraan, että kahden asunnon loukku ”on ihan todellinen riski”. Myyntiajat ovat pidentyneet kuukaudella tai puolellatoista, hän arvioi.

Valitettavasti on muistettava sekin, ettei asunto välttämättä mene kaupaksi silloin, kun markkinointi loppuu, Metsola huomauttaa.

”Tällä hetkellä melkein yhtä yleistä kuin se, että asunto menee kaupaksi, on se, että luovutetaan, tarjouksia ei tule”, Metsola toteaa.

”Yhä kasvava määrä asuntoja ei mene kaupaksi ollenkaan, ja sehän tarkoittaa sitä, että kahden asunnon loukun todennäköisyys ja riskit ovat kasvaneet ihan selvästi.”

Myös Hypon Kuosmanen kehottaa nyt katsomaan hyvin tarkkaan etukäteen, pystyykö tarvittaessa hoitamaan kahden asunnon kulut, ennen kuin lähtee vaihtamaan vanhaa asuntoa uuteen. Riippuen sijainnista toinen asunto voi olla myös alueella, jolta voi löytää vuokralaisen kattamaan asunnon kuluja, hän sanoo.

Metsolakin huomauttaa, että esimerkiksi Helsingissä eri alueiden vuokrausmahdollisuuksissa on todella selviä eroja, jotka ovat viime vuosina kasvaneet.

Katso Markkinaraadin lähetys kokonaisuudessaan oheiselta videolta.

LUE SEURAAVAKSI: